Sudbine

Njegovi organi su spasli tri života: Britanka je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti vjernika izazvane vakcinacijom

Žena u Velikoj Britaniji, čiji je partner preminuo nakon dobijanja vakcine AstraZeneke, postala je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti izazvane vakcinacijom.

Njegovi organi su spasli tri života: Britanka je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti vjernika  izazvane vakcinacijom
FOTO: VIKKI SPIT / DRUSTVENE MREZE/SCREENSHOT

Viki Spit (38) je dobila maksimalnu odštetu u iznosu od 120.000 funti (oko 140.000 evra), ali ona tvrdi da to nije dovoljno i da je nadoknada neadekvatna. Njen preminuli vjerenik, rok pjevač Zajon (48) iz Alstona u Kambriji, u Engleskoj, razbolio se osam dana nakon što je dobio inekciju i preminuo u maju 2021.

Viki Spit je pozvala hitnu pomoć 13. maja prošle godine kada se Zajonu pogoršalo zdravstveno stanje zbog “mučne” glavobolje, ali šest dana kasnije on je preminuo u Kraljevskoj bolnici Viktorija u Njukaslu.

Pročitajte još

U njegovoj smrtovnici je navedeno da je pacijent “umro uslijed komplikacija od vakcine”.

Bio je zdrav i u dobroj formi

Ona kaže da se zadužila nakon što je izgubila Zajonovu zaradu i smatra da je trebalo da dobije oko 180.000 funti (oko 210.000 evra). Ona zamjera i zbog toga što je morala predugo da čeka na kompenzaciju u skladu sa pravilima britanske šeme plaćanja odštete za vakcinaciju ustanovljene 1979. godine, dodajući da iznos nije usklađen sa rastom inflacije.

Viki Spit kaže da je Zajon bio zdrav, u dobroj fizičkoj formi i da je imao dobre šanse da preživi da je liječenje započeto ranije. Dodala je da su Zajonovi jetra i bubrezi donirani nakon njegove smrti i da je doniranje njegovih organa pomoglo da se spasu životi tri osobe.

Neusklađena šema isplate

Džejms Bel, partner u specijalizovanoj advokatskoj kancelariji za sporove nastale zbog medicinskog nemara takođe smatra da britanski sistem isplate kompenzacije nije dovoljno usklađen.

– Iako mi je drago što je Viki uspjela da dobije neku restituciju za sve poteškoće sa kojima se suočila nakon Zajonove smrti, šema isplate jednostavno nije usklađena – rekao je Bel.

Prihvati notifikacije