Kultura

“NJEGUJEMO KULTURNU BAŠTINU" U Višegradu počeo Međunarodni festival folklora, učestvuje oko 300 igrača

U Višegradu je večeras počeo Međunarodni festival folklora na kojem se okupilo oko 300 učesnika iz Srpske i regiona.

Međunarodni festival folklora
FOTO: SRNA

Festival je otvorio načelnik opštine Mladen Đurević koji je tom prilikom istakao da se kroz ovaj kulturni događaj pokazuje da je Višegrad most spajanja različitih kultura i tradicija.

– Na ovaj način širimo kulturni turizam i njegujemo kulturnu baštinu i nasljeđe – rekao je Đurević.

On je dodao da 18 godina ovog festivala i sve veći broj učesnika predstavljaju kontinuitet koji je za svako poštovanje i potvrda kvalitetnog rada i nesebičnog zalaganja Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Kralj Petar ujedinitelj”.

Pročitajte još

Otvaranju je prethodio defile gradskim ulicama učesnika, članova KUD-ova “Vesna” iz Mojkovca, “Jelek” iz Bajine Bašte, “Abrašević” iz Guče, “Šumadija” iz Barajeva.

U defileu su učestvovali i KUD-ovi “Dimitrije Koturović” iz Beograda, “Laza Nančić” iz Vršac, “Most” iz Bratunca, “Boško Vujadin” iz Istočne Ilidže i domaćini KUD “Kralj Petar ujedinitelj”.

Gradonačelnik Đurević ranije danas priredio je prijem za učesnike, a predsjednik KUD-a “Kralj Petar Ujedinitelj” Čedomir Guzina je ovom prilikom zahvalio za podršku festivalu folklora.

Umjetnički rukovodilac društva iz Mojkovca Danilo Žorić rekao je da je velika čast gostovati u Višegradu i da je saradnja odlična.

Umjetnički direktor KUD-a “Dimitrije Koturović” iz Beograda Andrija Karaklajić zahvalio se organizatorima i istakao da svi učesnici nose najljepše uspomene iz Višegrada.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu