Biznis

Njemačka uvodi novu obavezu za zaposlene: Radnici će sada morati da bilježe sve radne sate u jednom mjesecu

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obveza bilježenja radnih sati. Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentovani, a ne cijelo radno vrijeme, piše Fenix Magazin.

Njemačka uvodi novu obavezu za zaposlene: Radnici će sada morati da bilježe sve radne sate u jednom mjesecu
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

Odluka BAG je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo, piše Index.

Predsjednica najvišeg njemačkog Radnog suda Inken Gallner juče je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistematski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenih, tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Evropski sud pravde (EuGH).

Pročitajte još

Stručnjaci: Ovo će imati dalekosežne posledice

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena temeljene na poverenju koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Gallner, predsednica suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sustav kojim se mogu beležiti odrađeni sati zaposlenika.

– Ako nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena – rekao je Gallner.

Prihvati notifikacije