Biznis

NJEMAČKE KOMPANIJE PONOVO TRAŽE POMOĆ DRŽAVE Raste interesovanje za naknade za plate radnika

Kompanije u Njemačkoj u novembru su, nakon višemjesečne pauze, ponovo pokazale više interesa za državne naknade za plate radnika u okviru programa skraćenog radnog vremena, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

NJEMAČKE KOMPANIJE PONOVO TRAŽE POMOĆ DRŽAVE Raste interesovanje za naknade za plate radnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema rezultatima istraživanja, objavljenim u ponedjeljak, 28 odsto kompanija trenutno koristi podršku vlade za nadoknadu plata radnicima za vrijeme privrednog usporavanja povezanog s pandemijom virusa korona, piše portal Index.

U oktobru je njihov udio iznosio 24,8 odsto, kažu u Ifo-u, pozivajući se na svoja istraživanja.

Posebno je snažno porastao udio korisnika vladinih mjera u hotelijerstvu, sa 63 odsto u oktobru na više od 90 odsto u novembru.

U ugostiteljstvu je skočio sa 53,4 na 71,7 odsto, pokazalo je istraživanje Ifo-a.

Značajno veći broj kompanija koje koriste mjeru skraćenog radnog vremena

Nemačka je početkom novembra zatvorila barove i restorane, zabranila turizam i ponovo uvela stroga ograničenja društvenih okupljanja, podsjeća agencija Dpa. U gotovo svim glavnim privrednim sektorima povećan je broj kompanija koje koriste mjeru skraćenog radnog vremena, ističe se u saopštenju Ifo-a.

U uslužnom sektoru udio kompanija koje učestvuju u tom programu podrške uvećan je sa 24 na 30,6 odsto, u trgovini sa 18,8 na 20,7 odsto, a u graditeljstvu sa 7,4 na devet odsto, pokazala je anketa Ifoa sprovedena među čelnicima oko sedam hiljada kompanija.

Pročitajte još

U proizvodnom sektoru je blago smanjen, na 30,5 odsto a značajniji pad zabeležen je u automobilskoj industriji, gdje je 36,7 odsto kompanija u novembru učestvovalo u tom programu, nasuprot njih 50 odsto u oktobru.

Broj kompanija na tim mjerama smanjio se i u izdavaštvu i proizvodnji električne opreme, pokazuje istraživanje Ifo-a.

Posljedice krize

Ministar privrede Peter Altmajer upozorio je u ponedjeljak da je broj zaraženih koronavirusom u većini njemačkih saveznih država i dalje prevelik, poručivši građanima da moraju dodatno smanjiti kontakte kako bi se usporilo širenje zaraze.

Pomoć za ublažavanje posljedica pandemije ne može se produžavati unedogled, istakao je Altmajer.

Ministri u njemačkoj vladi trebalo bi da se sastanu tokom dana i da razmotre dalje mjere kako bi se ublažila najveća javnozdravstvena kriza u 100 godina.

– Ljudi moraju pokazati disciplinu. Moramo se više potruditi kako bi se smanjili društveni kontakti – rekao je ministar za radio Deutschlandfunk.

Obećao je da se porezi neće povećati prije izbora koji bi trebali biti održani krajem iduće godine, ali je naglasio da pomoć neće biti dovoljna da se u potpunosti apsorbuje šteta.

Vladini podsticaji možda će pomoći većini preduzeća da prežive krizu, ali ona će nesumnjivo ostaviti posljedice, izjavio je ministar za list Handelsblatt.

Još ima prostora za dodatne mjere podrške privredi krajem ljeta, poručio je Altmajer, piše Blic.