Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Njemačke rok legende u Srbiji: “Scorpions” večeras sviraju u Beogradu

Kultura
Autor:

Foto: Magdalena Alen/EPA

Slavni njemački bend “Scorpions” večeras će prvi put nastupiti u Srbiji, a članovi benda poručuju da publika može da očekuje izuzetno dobar koncert.

– Mnogo bendova nam je reklo da je u Srbiji super i čudili su se zašto još uvek nismo svirali. Srbija je svakako bila na našoj listi želja, ali obično moraju da se slože tri faktora – bend, promoteri i fanovi, a mi smo spremni da idemo  na kraj svijeta. Uvjek je uzbudljivo doći na nova mjesta i iznova osvajati publiku-  rekao je pjevač Klaus Majne uoči koncerta u Štark areni za Tanjug.

Majne je primijetio da je Srbija mnogo bliža od recimo Kine i Australije, gdje će takođe prvi put ove godine svirati. Gitarista Matijas Jabs kaže da je 50 godina dug period, ali da je siguran da bi se svi članovi benda složili, da ni za čim ne žale i da ništa ne bi promjenili.

– Naravno da tokom duge karijere kao što je naša postoje usponi i padovi, ne sija uvijek sunce, bude tu i tamo sjenki, ali ništa ne bismo promjenili. Drago nam je da smo ovdje, u odličnoj smo formi i siguran sam da će biti super- istakao je Jabs.  Majne kaže da su tokom godina bili svjedoci panka, alternativne muzike, da su počeli sa rok muzikom da bi to nekoliko godina kasnije nazvano hevi metalom.

–  Činjenica je da stalno dolaze nove generacije i to je razlog zbog čega je rokenrol i dalje vrlo jak. Drago mi je što rokenrol i dalje živi i biće i dalje živ jer stalno nove generacije otkrivaju tu muziku, muzičari sviraju prave gitare, bubnjeve, pišu pjesme iz srca. Tu emociju fanovi pronalaze i na velikim koncertima i to je ono što i traže- rekao je Majne.

On se prisjetio početka kada je mnogo mladih bendova počinjalo da svira inspirisani američkim i engleskim bendovima, poput “The Rolling Stones”, “The Beatles”, “Led Zeppelin”, “Queen”.

– Sanjali smo da jednom živimo svoj san. Nemojte da nas budite – rekao je on.

Majne kaže da su na velikim koncertima, posebno u Americi, gradili karijeru, ali obično kada najmanje očekuju i kada sviraju u malim mjestima, to budu njihovi najbolji nastupi, jer je sve do magije između benda i publike.

– Svake večeri kada smo pred publikom, bude sjajno. Svejedno gdje sviramo, bude tako, uvijek ponesemo nešto posebno sa svakog koncerta. Volimo da sviramo svuda po svijetu i vidimo kako muzika povezuje ljude – rekao je Majne.

Osnivač benda i gitarista Rudolf Šenker izrazio je zadovoljstvo što među fanovima imaju mnogo mladih.

– Osamdeset odsto naših sljedbenika na Fejsbuku su mladi između 16 i 29 godina, što je fantastično, ali ne zanemarujemo i svoje starije fanove i zato pravimo balans između starog i novog i to funkciniše – rekao je Šenker.

Vrijeme je za nove “vjetrove promjene”

Na pitanje novinara kuda danas duva “vjetar promjene”, aludirajući na čuvenu baladu “Wind of Change”, Majne je izrazio nadu da će se okrenuti u pravom pravcu.

– Vrijeme je da mladi ponovo nađu bolji život. Kada se završio Hladni rat, nadali smo se da nam predstoji bolja, mirnija budućnost, a ovih dana prisustvujemo više odvajanju, nego udruživanju i zajedničkom mirnom životu. Mislim da sat otkucava unazad i da je vrijeme za vjetar promjene – istakao je čuveni pjevač .

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO