Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NJEMAČKI MEDIJ TVRDI Novi komesar za proširenje – Orbanov TRIJUMF NAD EU

Svijet
Autor:

Foto: Tamas Kovacs/EPA

Njemački Dojče vele ocijenio je da je izbor bivšeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje diplomatski trijumf mađarskog premijera Viktora Orbana, budući da Tročanji važi za čovjeka koji je “neograničeno lojalan Orbanu”.

Posljednji mađarski komesar EU Tibor Navračič oprezno se distancirao od orbanovskog liberalizma naglašavajući da je, prije svega, u obavezi prema institucijama EU, zbog čega je, piše njemački servis, Orban ovaj put išao na sigurno i nominovao Tročanjija.

Kako se navodi, Mađarska je ujedno dobila i jednu od vrlo važnih funkcija – za proširenje i susjedsku politiku EU, što je za Orbana “jedan od najvećih diplomatskih uspjeha proteklih godina i trijumf nad EU”, budući da se Mađarska suočava sa postupkom po članu 7 o poštovanju principa pravne države u EU.

Iako Tročanji ne spada u jastrebove Orbanovog sistema i uvijek trezveno argumentuje, nema mjesta sumnjama kada je riječ o njegovim pozicijama, piše DW i dodaje da se u pozadini svega rađa pitanje koliko će Tročanji biti lojalan Briselu.

Mađarska vlada, kako se navodi, od novog briselskog vođstva očekuje da zaustavi doseljavanje i brani Evropu sačinjenu od država kao i hrišćansku kulturu.

Ipak, ocjenjuje se da za Orbana funkcija komesara ima dodatni značaj budući da se Mađarska odavno zalaže za brzu integraciju država Zapadnog Balkana, prije svega Srbije i Crne Gore.

– Kalkulacija mađarskog premijera je sljedeća- što prije Evropskoj uniji pristupe Srbija i Crna Gora, tim više će ojačati i njegove pozicije i pozicije drugih zemalja Višegradske grupe – Poljske, Češke i Slovačke. Zato od Tročanjija jedno ne treba očekivati – da tematizuje velike deficite na planu demokratije i pravne države u regionu zapadnog Balkana – zaključuje DW.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO