Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NJEMAČKI MEDIJI O POSJETI KANCELARKE Pjesma “ustaškog barda” zasjenila nastup Angele Merkel

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Njemačka štampa uveliko piše o dolasku Angele Merkel na predizborni skup HDZ-a u Zagrebu. Između ostalog se kaže da su njen nastup u Zagrebu zasjenili “nacionalistički tonovi”.

Berlinski Der Tagesšpigel piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu, na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma, “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”.

Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Reslera u kojem je spomenuo Blajburg – te činjenicu da je tokom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Tompsonova pjesma “Lijepa li si”.

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerovatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.

Kritike

Der Tagesšpigel se osvrće i na govor Karla Reslera: “Umjesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je, nošen ovacijama publike, radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda’ u austrijskom Blajburgu.”

Njemački list napominje da je “Nadbiskupija Klagenfurt prvi put ove godine odbila dati dozvolu da održavanje biskupske mise za žrtve masovnog likvidiranja hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svjetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima”.

Der Tagesšpigel dodaje kako “ni počasnog govornika Manfreda Vebera očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom “kriminalnog udruženja” za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u BiH”, prenosi Dojče vele.

Frankfurter Algemajne Cajtung u kontekstu posjeta Angele Merkel Zagrebu piše kako je Njemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Konkretno se spominje iseljavanje desetaka hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013.

– Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sisteme – piše list.

“Očenaš s desničarima”

Dnevni list Die Tagescajtung u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Blajburgu i poručuje kako “Hrvatska treba diskusiju o vlastitoj istoriji”. Pod naslovom “Očenaš s desničarima” list objašnjava šta se dogodilo u Blajburgu i kako je došlo do “užasne osvete partizana”.

– Hrvatska se nalazi na raskrsnici. Hoće li se tješnje vezati uz Evropu ili će krenuti Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Evropu, onda bi morala povesti i stvarnu, temeljnuu raspravu o istoriji. To je apsolutno nužno – piše novinar Erih Ratfelder.

Berlinski list je spomenuo i da su sudionici komemoracije na Lojbaškom polju napali njemačkog novinara Danijela Majića.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO