Biznis

NJEMAČKI PRIVREDNICI OPTIMISTIČNI Poslovna klima poboljšana u septembru

Poslovno raspoloženje njemačkih menadžera poraslo je ovog mjeseca, pri čemu se indeks poslovne klime, koji izračunava institut IFO, popeo na 93,4 poena u septembru sa nivoa od 92,5 poena u avgustu.

NJEMAČKI PRIVREDNICI OPTIMISTIČNI Poslovna klima poboljšana u septembru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Anketirane kompanije su još jednom ocjenile da je njihova aktuelna poslovna situacija bolja nego prethodnog mjeseca, a takođe očekuju dalji oporavak poslovanja u narednim mjesecima, navodi se u saopštenju insituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Njemačka ekonomija se stabilizuje uprkos rastu broja zaraženih korona virusom, napominje IFO.

Indeks poslovne klime u proizvodnom sektoru je zabilježio primjetan rast, budući da je znatno manje kompanija ocijenilo svoju trenutnu poslovnu situaciju kao tešku, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, sve je veći broj industrijskih kompanija koje predviđaju da će se njihova poslovna situacija u bliskoj budućnosti dodatno poboljšati.

Posebno su optimisitčni u elektronskoj i elektro industriji.

Nasuprot tome, u uslužnom sektoru je indeks pao nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta, uglavnom zbog manje optimističnih očekivanja, dok trenutnu situaciju kompanije iz ove branše ocjenjuju kao neznatno bolju.

U trgovini je poslovna klima znatno svjetlija. Trgovci su prilično zadovoljni aktuelnom poslovnom situacijom, a mnogi od njih pretpostavljaju da će se ona dodatno poboljšati u idućih nekoliko mjeseci.

Ponovo je porastao i indeks poslovne klime u građevinarstvu, pri čemu se pokazatelj trenutne situacije popeo na najviši nivo od marta ove godine, dok su očekivanja i dalje pesimistična, ali nešto manje nego u avgustu.