Društvo

NJIHOVA LJUBAV JE RAZNJEŽILA REGION Mali Stefan unio novu radost u život 80-ogodišnjeg oca i DUPLO MLAĐE majke

Ostoju Varcara (80), penzionera, i njegovu suprugu Sanju (42) iz Razboja kod Srpca, koji su, prije tri mjeseca dobili trećeg sina Stefana, konstantno posjećuju novinari sa svih meridijana.

NJIHOVA LJUBAV JE RAZNJEŽILA REGION Mali Stefan unio novu radost u život 80-ogodišnjeg oca i DUPLO MLAĐE majke
FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Poslije reportaže u Srpskainfo, Varcari su postali stalna tema u svom kraju, regiji, pa čak i inostranstvu. „Osamdesetogodišnjak dobio sina“, najčešći su naslovi novinskih članaka ili uvodnici televizijskih priloga.

Stefan je, tri mjeseca od rođenja mališana u gradiškoj Opštoj bolnici, okružen roditeljskom pažnjom, kaže predusretljivo njegova majka Sanja, dok su Ostoja i ona opsjednuti znatiželjom javnosti.

Svašta se promijenilo u našem zajedničkom, bračnom životu, prije i poslije Stefanovog rođenja. Stalno smo u žiži javnosti, svi imaju komentare, ali to nas ne vrijeđa. Loše poruke brišemo i zaboravljamo, a lijepe pamtimo. Najvažnije za nas je Stefanovo zdravlje, on napreduje, raste i veseli nas, čini srećnim. Dostigao je 6,7 kilograma, redovno jede, spava – rekla je Sanja, koja je presvlačila sina u vrijeme naše posjete.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Poslije je Stefana preuzeo Ostoja, da ga nahrani i uspava.

– Zvali su nas mnogi, rođaci, poznanici, ne znamo ni mi više ko je zvao. To je opšta potjera za nama. Svako ima poneko pitanje, komentar, narod sve i svašta interesuje. Već smo na to navikli, svakoga srdačno primamo, porazgovaramo, kažemo sve o našem braku, djeci, ljubavi. Ostoja je pažljiv suprug, vrijedan i odan otac. Ustajemo noću na smjenu, kada Stefan zaplače ili ga treba nahraniti, presvući  – priča Sanja, dok je Ostoja zabavljao sina.

Pročitajte još

Ni on nije izbjegao da iznese stav o svom okašnjelom roditeljstvu.

– Ništa čudno tu nema, moj život teče ustaljenim tokom, kao i prije Stefanovog rođenja. Osjećam veliku ljubav prema sinu i supruzi, ništa mi nije teško, dobro sam i zdravo. Neko govori negativno, neko pozitivno, ali mene to ne dotiče – povjerio nam se Ostoja iznoseći i skorašnje, ali i dugoročne planove.

Stefanov prvi rođendan, 1. maja iduće godine, slaviće u u dvorištu, ispred kuće. Tada će biti i krštenje. Planiraju da pozovu brojnu rodbinu, prijatelje i komšije, ali i ostale koji su iskazali simpatije i podršku njihovoj porodici.

– Razmišljam i o Stefanovom 18. rođendanu. Nemam nikakvih dilema u vezi toga. Imaću 96 godina, a to je manje od stotine, koliko prosječno žive moji Varcari, pa zašto ne bih i ja – samouvjeren je Ostoja Varcar, predusretljiv i roditeljski nastrojen Lijevčanin o kojem je glas stigao daleko poslije objave da je u osamdesetoj dobio sina.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Podsjećamo, Stefan je rođen 1. maja, bio je težak 3.760 grama, a dugačak 53 centimetra.

Ostoja i Sanja imaju još dvojicu sinova, Milana (21) i Savu (17) godina. Stariji sin je automehaničar, a mlađi učenik srednje škole u Srpcu.

Sanja i Ostoja su u braku više od 20 godina. Oboje su izbjegli iz Zenice, gdje se prethodno nisu poznavali, ali su ih životni putevi spojili u izbjeglištvu, u okolini Sarajeva. Sanji je sa Ostojom prvi brak, a Ostoji, starijem 38 godina od supruge je drugi. On iz prvog braka ima tri odrasle kćerke koje žive u inostranstvu.

Varcari se bave poljoprivredom, obrađuju zemlju, siju žito, povrće, uzgajaju stoku i od toga žive.

Porodična harmonija

Za ljubav i porodičnu sreću godine nisu nikakva prepreka, ponavlja Ostoja Varcar.

– Sanja i ja smo se zavoljeli u Sarajevu, poslije izbjeglištva iz Zenice. To je bila ljubav na prvi pogled, mada sam imao još jedan brak i tri kćerke – ispričao je Ostoja.

On kaže da ga je očinstvo podmladilo, a Stefan njegov i Sanjin brak prosvijetlio.

– Samo želim da bude zdrav, a sreća će svakako doći – priča Ostoja, hvaleći se svojom vitalnošću.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Sanja kaže da je on dobar i vrijedan, posvećen njoj i djeci.

– Srećna sam, naš brak je uspješan. Stefan je kruna toga. Iskreno, nisam vjerovala da sam trudna, otišla sam kod ljekara smatrajući da je nastupio klimaks, a onda sam saznala, mjesec-dva prije poroda, da sam trudna – ispričala nam je Sanja nekoliko dana nakon poroda.