Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„NJIHOVI PRINCIPI ZNAČE KOLIKO I LANJSKI SNIJEG“ Profesor Slavo Kukić o dogovoru SNSD, SDA i HDZ BiH

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Slavo Kukić

Svih deset principa za formiranje vlast BiH, koje su sinoć dogovorili predsjednici SNSD, SDA i HDZ, su toliko zamagljeni da dopuštaju mogućnost međusobno potpuno kontradiktornih tumačenja, smatra doktor socioloških nauka Slavo Kukić.

– Poštovanje Ustava i zakona za Dragana Čovića znači izmjene Izbornog zakona koje će mu garantovati vlast za čitavog života, kojom će dalje dezintegrisati BiH. Poštovanje Ustava i zakona za Milorada Dodika znači da je Republika Srpska država, a da je BiH zajednica država. Istovremeno, poštovanje Ustava i zakona za Bakira Izetbegovića znači da treba poštovati presuda Suda u Strazburu koje, po njegovom tumačenju, znači da svaki građanin ima jedan glas i isto pravo, i na taj način pokušava obezbijediti pretpostavke za majorizaciju – kaže Kukić za Srpskainfo.

Foto: Klix

Prije nego što su se trojica lidera dogovorila, Kukić je izjavio da je velika nepoznanica koje će rješenje pronaći, kako bi bacli prašinu u oči javnosti, po principu da je vuk sit i sve ovce na broju – da nešto kažu, a da u stvari ništa nisu rekli. Nakon dogovora, smatra da je bio u pravu.

– Dakle, tumačenja tih 10 principa su toliko međusobno oprečna da su oni ustvari samo instrumet kako opravdati formiranje nove vlasti, a da pri tom ne odstupe od svojih stavova. Što se mene tiče, ti princpi znače isto koliko i lanjski snijeg – zaključuje Kukić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO