Društvo

NOĆ HILJADU EKSPLOZIJA Čačani imaju gomilu pitanja, ali su složni u jednom: Bitno da su glave ostale na broju

Dok čekaju rezultate istrage šta je prošle noći izazvalo seriju eksplozija iz magacina fabrike namjenske industrije “Sloboda”, a na hiljade ih se prolomilo gradom i do ranih jutarnih sati ljuljalo kvartove udaljene i po pet-šest kilometara, Čačani smatraju - najvažnije je da su sve glave ostale na broju, i kažu: "Srećni smo što smo živi!"

NOĆ HILJADU EKSPLOZIJA Čačani imaju gomilu pitanja, ali su složni u jednom: Bitno da su glave ostale na broju
FOTO: EPICENTAR PRESS/YOUTUBE

Kada je noćas par minuta iza 1.30  nebo nad Čačkom iz pravca “Slobode” počelo da gori, mnogi Čačani su pomislili da je vatromet.

– Iz Atenice, koja je pet kilometara od “Slobode”, učinilo mi se da je vatromet. A kada su odjeknule prve eksplozije, misila sam da je grmlljavina, da gromovi gađaju okolinu fabrike. Zatim je sve počelo da se trese. Sljedeće što mi je prošlo kroz glavu je da je opet počelo bombardovanje. Crvenelo je iz pravca Pridvorice kao da se pod Jelicom otvorio vulkan – priča za Blic Čačanka koja živi u naselju Atenica.

Prve kuće udaljene 100 metara od fabrike

Prve kuće su udaljene oko 100 metara od dela fabričkog kompleksa gdje je uništeni magacin. Pojedini mještani su jutros pričali da su najprije osjetili da se širi vruć vazdušni talas, a onda je počelo da puca. U tim trenucima ovaj dio Čačka ostao je bez struje, što je situaciju činilo još jezivijom.

Pročitajte još

– Imali smo utisak da će eksplozija da nas prikuje čim izađemo iz kuće. Pobjegli smo kod komšija iza brda i očekivali da našu kuću nećemo više naći. Vratili smo se jutros oko pola pet – ispričala nam je Nadežda Simeunović iz Pridvorice.

Mnogi su jutros poslije teške, neizvjesne i neprospavane noći informaciju više potražili od srodnika i poznanika zaposlenih u “Slobodi”, ali ni oni nisu mnogo više mogli da im kažu osim onoga što je zvanično saopšteno.

Magacin je oko kilometar od ulaska u fabriku, uvučen u potok

Fabrika “Sloboda” smještena je u naselju Pridvorica, na obroncima planine Jelice, oko tri-četiri kilometra od najstrožeg centra Čačka. Fabrika proizvodi municiju razne kalibraže, od 20 do 155 milimetara, za haubice, tenkove, protivavionske topove…

Magacin koji je potresao grad nalazi se u brdu, oko kilometar od ulaska u fabrički krug, i uvučen u potok. Taj objekat, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, služi kao magacin gotovih proizvoda. Ministar odbrane Nebojša Stefanović kasnije je rekao da u magacinu nije bilo municije, već su se u njemu nalazile određene komponente upaljača.

FOTO: HEEJTERKA/TWITTER
FOTO: HEEJTERKA/TWITTER

Jedan od mještana Pridvorice koji živi blizu kruga “Slobode” i kome član porodice radi u ovoj fabrici, kaže za Blic da se radi o objektu koji je ušuškan u zaklonjenom prostoru i koji nije elektrificiran, vjerovatno da bi se izbegla mogućnost da struja izazove havariju.

“Nelogično mi je da nešto ovako plane”

– U njemu nema treće smjene, što znači da u ovom prostoru tokom noći ne treba da bude ljudi. Kad se sve sagleda, ovo mi djeluje prilično misteriozno! Prosto, nelogično je da nešto plane u ovako izdvojenom objektu. Da se zapalio pogon, pa ‘ajde, ali ovaj magacin?! To kažem pod uslovom da je sve rađeno po propisu – kaže sagovornik Blica.

Preko ograde koja razdvaja fabrički krug i naselje, kaže on, bili su primetni veliki vojni šatori. A šta se nalazilo u njima – ne zna.

– Od srodnika koji radi u “Slobodi”, ali na drugim poslovima, čuo sam da imaju mnogo posla i da je velika količina sanduka s municijom čekala izvoz. Radi se o veoma skupom i traženom naoružanju – kaže sagovornik Blica.

U neposrednoj blizini magacina iz kog je počelo da puca nalazi se još jedan koji služi za kompletiranje municije i koji je oštećen od gelera i siline detonacija. Ni u njemu u to vrijeme nije bilo nikoga. Najbliži radnici nalazili su se oko 500 metara dalje, u jednom od pogona.

– Bilo ih je oko 60. Kada je počelo da lomi, najprije su zalegli, a onda se evakuisali u jednu pozemnu halu. Protivpožarna služba kompanije “Sloboda” im je pomogla da se evakuišu kada je procijenjeno da je to bezbjedno – priča ovaj Čačanin.

Prihvati notifikacije