Društvo

NOMINACIJA ZA LISTU SVJETSKE BAŠTINE Predstavnici Međunarodne unije za zaštitu prirode obišli "Prašumu Janj" (FOTO)

Ukoliko se utvrdi da Strogi prirodni rezervat "Prašuma Janj" ispunjava sve zahtjeve postavljene od Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), biće upisan kao prvo prirodno dobro u Republici Srpskoj i BiH na Listu svjetske baštine.

NOMINACIJA ZA LISTU SVJETSKE BAŠTINE Predstavnici Međunarodne unije za zaštitu prirode obišli "Prašumu Janj" (FOTO)
FOTO: SRNA

Ovo je Srni rekla ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da se odluka Komiteta Uneska očekuje u junu/julu 2021. godine.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ona je navela da su predstavnici Međunarodne unije za zaštitu prirode obišli ovaj rezervat, s ciljem tehničke evaluacije ovog lokaliteta, kao i da su se sastali sa predstavnicima resornog ministarstva, Šumskog gazdinstva “Gorica”, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, predstavnicima opštine Šipovo, Lovačkog udruženja “Tetrijeb” i Ornitološkog društva “Naše ptice”.

– Svrha sastanka bila je uključivanje svih zainteresovanih strana u proces nominacije, predočavanje dokaza o tačnosti upisanih podataka u nominacioni dokument, te objašnjenje funkcionisanja sistema zaštite prirode u Republici Srpskoj. Ovo je bio veoma važan sastanak, s ciljem sagledavanja svih bitnih elemenata za prihvatanje nominacije – istakla je Golićeva.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Strogi prirodni rezervat “Prašuma Janj” nominovan je za upis na Listu svjetske baštine u okviru serijske nominacije “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope”.

Površina rezervata je 295 hektara i nalazi se na teritoriji opštine Šipovo, a njime upravlja preduzeće “Šume Republike Srpske”, odnosno Šumsko gazdinstvo “Gorica” iz Šipova.