Svijet

Nova "Crvena lista" ugroženih vrsta: Vilinskim konjicima koji uništavaju komarce prijeti izumiranje

Gotovo petini populacije vilinskih konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, prijeti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa, pokazuje nova "Crvena lista" ugroženih vrsta, koju je danas objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN).

Nova "Crvena lista" ugroženih vrsta: Vilinskim konjicima koji uništavaju komarce prijeti izumiranje
FOTO:LEGIONAR/YOUTUBE/SCREENSHOT

U prvoj globalnoj proceni stanja populacija vilinskih konjica, IUCN navodi da je najmanje 16 posto od gotovo 6.000 identifikovanih primjeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo, prenose agencije.

Podaci o vilinskim konjicima dio su novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28 posto prijeti izumiranje.

Viola Klausnicer, biolog koja već decenijama proučava vilinske konjice, ocijenila je da je izvještaj “upozorenje” i dodala da se boji da ih je ugroženo puno više jer nema dovoljno podataka.

Naučnici smatraju da su vilinski konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i rijeka.

Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970, tri puta više nego šuma, po istraživanju Ramsarske konvencije iz 2018, a taj trend prijeti i žabama kao i vidrama.

Smanjenje broja predatora u vlažnim područjima kao što su vilinski konjici dovodi do povećanja broja komaraca koji prenose bolesti poput malarije i denga groznice u toplijim krajevima. Oni su takođe hrana za ptice i vodozemce.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije