Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA DRAMA U STAROM GUBITAŠU Čim stigne kredit, stižu i otkazi željezničarima

Biznis
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Željeznice RS bi se rado riješile viška radnika, ako je moguće i po hitnom postupku, a to je i uslov koji je pred njih postavila Svjetska banka, koja je najvećem gubitašu u RS odobrila kredit od oko 100 miliona KM.

Problem je, međutim, što ŽRS nema novaca za otpremnine i isplate dugova prekobrojnima, a mora do kraja godine penzionisati ili otpustiti skoro 300 željezničara.

Samo za 95 radnika, koji su spremni da dobrovoljno odu iz Željeznica RS, za otpremnine i druge isplate potrebno je, prema nezvaničnim procjenama, oko million KM.

Kako su ranije saopštili iz menadžmenta Željeznica, do kraja godine u penziju će 124 radnika, ali valja naći rješenje za njih još najmanje 160, kako bi broj zaposlenih bio sveden na predviđenih 2.500 radnika. Još u januaru su procijenili da ŽRS moraju do kraja 2018. godine obezbijediti oko 6 miliona KM za rješavanje viška zaposlenih.

Navode da je nedavno provedena anketa, u kojoj je 95 radnika pristalo na sporazumni otkaz, samo informativna, a da tek sijledi zvanični postupak i još jedna pozajmica iz budžeta Srpske.

– Nakon što Vlada RS, u skladu sa zakonom, da saglasnost na naš Program rješavanja viška radnika, Uprava će raspisati interni javni poziv za dobrovoljni odlazak i obezbijediti sredstva za to.  Planira se pozajmica od Vlade RS, koja bi bila vraćena iz kredita Svjetske banke – poručuju iz menadžementa Željeznica RS.

Nema više para iz budžeta “na teku”

Iz Ministarstva saobraćaja, međutim, poručuju da Željeznice RS, ovog puta neće dobiti novac “na teku”, tako da će željezničari koji su zauzeli niski start za bjekstvo iz propale firme morati da se strpe, dok ne stigne prva tranša kredita vrijednog 51,3 miliona evra.

– Vlada RS je  “Željeznicama” ranije obezbijedila pozajmicu od 3,8 miliona KM, koje su utrošene za zbrinjavanje radnika, uglavnom kroz penzionisanje, do kraja  2017. Procijenjeno je da nova pozajmica ne bi bila svrsishodna, jer će sredstva iz kredita Svjetske banke uskoro biti operativna – kaže portparolka Ministarstva saobraćaja Nikolina Trninić.

U upravi Željeznica RS i Ministarstvu saobraćaja vjeruju da bi prvi dio novca od kredita Svjetske banke na računu mogao biti do jula, jer je ostalo još samo da se obave formalnosti na nivou BiH. Problem će, međutim, nastati ako poslanici ParlamentaBiH ne ratifikuju ugovor o kreditu do ljetnje pauze, što bi značilo da će novac stići tek na jesen, neprosredno pred izbore. Ovakve kalkulacije dodatno su podigle nervozu u preduzeću, u kojem više niko nije siguran da će ostati na svom radnom mjestu.

Uprava ŽRS: Ništa ne krijemo

Na primjedbe pojedinih sindikalaca da  uprava krije informacije o tome kada stiže prva tranša kredita SB, iako je taj novac neophodan za otpremnine, iz menadžmenta ŽRS odgovaraju da ne kriju ništa, ali da nemaju precizne podatke, jer Svjetska banka kredit ugovara sa vlastima BiH i RS, a ne sa preduzećem.

– Upravi je predočeno da bi, prema dosadašnjim iskustvima Svjetske banke, kredit trebalo da bude operativan nakon juna i sindikati su informisani o tome – kaže Nada Savić Stevanović, portparolka ŽRS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO