Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA GRETA TUNBERG Tinejdžerka zaštitno lice kampanje PORICANJA KLIMATSKIH PROMJENA

Svijet
Autor:

Foto: Naomi Seibt/Youtube/screenshot

Devetnaestogodišnja Njemica Naomi Sajbt, koju pristalice opisuju kao “antipod Grete Tunberg”, dobija podršku organizacija sa krajnje desnice, uključujući i njemačku “Alternativu za Njemačku” i trust mozgova povezan sa Bijelom kućom.

Tinejdžerka koja poriče klimatske promjene, prošle godine je počela da postavlja snimke na Jutjub, pod naslovima kao što su “Klimatske promjene – samo prazne priče?”, “Žestoke bez feminizma” i “Poruka medijima – KAKO SE USUĐUJETE?”. Njen odnos prema klimi očigledno je privukao pažnju Instituta “Hartlend”, američkog trusta mozgova iz Čikaga, koji je ranije lobirao u korist duvanskih kompanija, podržava “freking” (dobijanja nafte iz škriljaca) i odbacuje naučni konsenzus o klimatskim promjenama, prenosi Indipendent.

Organizacija, koja navodno “uživa pažnju Trampove administracije” i koja je 2019. održala svoju Međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama u Hotelu “Tramp Internešnel” u Vašingtonu, nedavno je izabrala Naomi Sajbt za zaštitno lice svoje kampanje poricanja klimatskih promjena.

Na video-snimku, koji je “Institut Hartlend” objavio pod naslovom “Naomi Sajbt protiv Grete Tunberg: Kome da vjerujemo?” Sajbt kaže:

– Čitava nauka je zasnovana na intelektualnoj skromnosti i važno je da preispitujemo ono o čemu se priča, a ne da to promovišemo, a ovih dana nauka o klimatskim promjenama uopšte nije nauka.

Komentarišući inserte obraćanja Grete Tunberg Ujedinjenim nacijama u Njujorku 2019, Sajbt kaže:

“Dizanje panike zbog klimatskih promjena je sama srž gnusne ideologije uperene protiv ljudi”.

U tekstu uz video Institut odbacuje “Klimatske prognoze koje najavljuju smak svijeta” Grete Tunberg i opisuju Naomi Sajbt kao “zvijezdu u usponu” koja se bori “za razuman naučni diskurs o klimatskim promjenama”.

– Zastrašujuće je kada za vas kažu da negirate klimatske promjene (climate denier), bezmalo vas stavljajući u isti lonac s onima koji negiraju holokaust (Holocaust denier), samo zato što ste sumnjičavi prema nauci – izjavila je u intervjuu za švajcarski portal 20min.ch.

U jednom od snimaka navodi da joj je draži termin: “climate realist” , dakle, neko ko realno gleda na situaciju u vezi sa klimom.

U video-snimku, objavljenom ovog mjeseca, Sajbtova, međutim, tvrdi da su naučnici precijenili uticaj emisije štetnih gasova na klimu i pita da li su naučnici razmotrili “ogroman uticaj koji Sunce ima na klimu u poređenju sa emisijom CO2”.

– Ne smijemo dozvoliti da postanemo žrtve velikih poreskih nameta – rekla je, nakon što je objasnila publici da ugljen-dioksid ipak ne treba da bude uzrok tolike zabrinutosti.

– Ne smijemo da uskratimo sebi i ljudima iz veoma siromašnih zemalja Trećeg svijeta pristup jeftinoj i pouzdanoj energiji.

Drugom prilikom je poručila:

– Ne stvarajte ideologiju od nečega što govori neka djevojčica. Bez obzira na političku stranu koju podržava.

Osim što poriče klimatske promjene, izrazila je zabrinutost zabrinutost zbog imigranata i feminizma, a ranije je govorila na manifestacijama njemačke ultradesničarske Alternative za Njemačku. Mada tvrdi da nije član te grupe, ranije je bilo izvještaja o tome da je bila član podmlatka te partije.

Majka joj je advokat i ranije je zastupala političare te stranke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO