Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA METODOLOGIJA PROŠIRENJA Varheji: EK se zalaže za dinamičniji proces pristupanja EU

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji najavio je da će Evropska komisija početkom sljedeće godine predstaviti prijedlog nove metodologije procesa proširenja i pristupanja EU.

– Evropska komisija će početkom sljedeće godine predstaviti ideje kako bi se ojačao pregovarački proces – poručio je Varheji.

Vraheji je govoreći u Evropskom paramentu na okruglom stolu na kome učestvuju evropski paralmenatarci kao i poslanici nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana najavio da će se prijedlog Komisije odnositi na “dinamičniji proces” pristupnja Uniji umjesto trenutnog otvaranja i zatvaranja poglavlja.

– Treba da se fokusiramo na identifikaciju prilika za bližu i raniju integraciju u oblastima od zajedničkog interesa i prije ulaska u članstvo – ocijenio je Varheji.

On je naveo da će EU nastaviti da se tokom pristupnog procesa zemlja kandidata za članstvo fokusira na vladavinu prava, ekonomski razvoj, fukcionisanje demokratskih institucija,i reformu javne administracije.

– Ovo su pitanja koja su u srcu transformacije društva na cijelom Zapadnom Balkanu – rekao je Varheji.

Evropski komesar je pozvao na jači politički angažman vlasti u regionu na reformskim procesima, ali i pozvao EU da se pripremi za pristupanje novih članica, ali ne po cijenu ”kočenja” pristupnog procesa.

– Produbljivanje EU integracija može ići paralelno sa procesom pristupanja Uniji – zaključio je Vraheji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO