Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA NOĆNA MORA PRIŠTINE Da li će Rus dobiti mandat na Kosovu

Svijet
Autor:

Foto: Vestnik Kavkaza/Screenshot

Rus – izvestilac Saveta Evrope za Kosovo! Na trenutak ovo je izgledalo kao šala, imajući u vidu stav Ruske Federacije prema kosovskoj nezavisnosti.

Međutim, ne da nije riječ o tome, već o mogućnosti da se zaista Aleksej Kondratijev, poslanik u Savjetu Evrope u narednom periodu pozabavi južnom srpskom pokrajinom. On je poslanik od juna ove godine, a sada je “u igri” za osobu koja bi mogao da se bavi izvještavanjem o demokratiji na teritoriji KiM, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Na KiM već su se zabrinuli zbog ovog scenarija, konkretno, to je učinio odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je Kondratijeva nazvao “prijetnjom za nacionalnu bezbjednost”.

Kondratijev je redovni član odbora u Savjetu Evrope za migracije, izbjeglice i raseljena lica i pododbora za Bliski Istok i Arapski svijet. Međutim, on nije nepoznanica ni u ruskoj politici, imajući u vidu funckije koje je obavljao.

Ilustracije radi, bio je zamjenik predsjednika Komiteta za bezbjednost i odbranu Savjeta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvaju ga u ruskim obavještajcem koji je, navodno, prema informacijama sigurnosnih agencija Kosova, dio vojne obavještajne agencije Rusije poznate kao GRU i koji je na KiM bio u okviru KFOR-a 2001. godine, navodi Klix.

Od kako je počeo da figurira kao mogući izvestilac za Kosovo, počele su da “cure” i priče o njemu”, a jedna od njih je da se svojevremeno sreo i sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom. To međutim, nije sve.

Mediji na KiM su se ovih dana bavili njegovim likom i djelom, u kontekstu neprijateljstva prema Albancima i KiM. Tako su navodili da je, osim toga što je bio na Kosovu, tamo i ranjen, nakon čega se vratio u svoju zemlju gdje je nastavio studije na vojnoj akademiji.

Lokalni mediji na Kosovu, ali i međunarodni, pisali su o slučaju ranjavanja člana ruske vojske u KFOR-u. U izvještaju su naveli kako su trojica vojnika koja nisu bila na dužnosti, obučena u civilnu odjeću, bez oružja u vrijeme incidenta, bila u noćnom baru, i da je najmanje jedan od njih prebačen u bolnicu zbog povreda dok su još četiri građana Kosova povrijeđena, navodi Klix.

Kako piše RTK, sve se dogodilo u ranim jutarnjim satima kada je u Prištini on, navodno, pokušao da “otme” zaposlenu u tom baru.

Sa funkcije koju je obavljao u ruskim državnim strukturama (Komitet za bezbjednost i odbranu), često je govorio o Ukrajini, naravno zastupajući ruski stav.

– Komanda Oružanih snaga Ukrajine mora da računa da će u slučaju primjene oružja protiv Rusije dobiti momentalan i adekvatan odgovor – rekao je on svojevremeno, i to ne samo jednom.

Za Alekseja Kondratijeva nije nepoznanica ni Beograd, u koji je dolazio nekoliko puta gdje je, ilustracije radi, upravo ove godine govorio na jednom od skupova posvećenog godišnjici NATO bombardovanja.

Kako za Blic kažu u Savjetu Evrope, do sada su se tri člana nadležnih odbora prijavila da budu izvjestioci, i da su to Peter Bajer (Nemačka), Aleksej Kondratev (Rusija) i Ane Mulder (Holandija).

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izrazilo je bojazan jedino kada je u pitanju kandidatura Kondratjeva, uz opasku da on nije prihvatljiv kao kandidat i to zbog “ruskog stava i njegove opstruktivnih ciljeva prema nezavisnosti Kosova”.

– Kondratijev je prijetnja nacionalnoj bezbjednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti prije nego što se napravi takav korak – napisao je Bedžet Pacoli na Tviteru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO