Digitalna Srpska

NOVA OGRANIČENJA Vještačka inteligencija će kontrolisati maloljetnike na Instagramu

Vještačka inteligencija provjeravaće na "Instagramu" starosnu dob korisnika i sprečavati da maloljetnici prate sadržaje koji štete njihovom godištu.

NOVA OGRANIČENJA Vještačka inteligencija će kontrolisati maloljetnike na Instagramu
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Sadašnja ograničenja na toj mreži mladi zaobilaze bez većih problema, promjenom datuma rođenja.

Ali, takvom obliku varanja “Instagrama” bliži se kraj, barem za korisnike u SAD, te će ova društvena mreža u Americi početi sa primjenom novih metoda koje bi potvrdile tačnu starosna dob korisnika, navodi “AP njuz”.

Jedna od te tri metode za mnoge bi mogla biti kontroverzna jer uključuje snimanje sebe – video-selfi.

Ostale dvije metode uključuju slanje fotografije lične karte /aploud/ kojom mladi mogu potvrditi koliko godina imaju, a druga je da njihove godine potvrde tri punoljetne osobe koje imaju profile na “Instagramu”.

Za prepoznavanje godina putem snimljenih selfija pobrinuće se britanska kompanija “Joti”.

Pročitajte još

Njihova tehnologija zasnovana na vjetačkoj inteligenciji može sa priličnom tačnošću odrediti dob osobe na osnovu fotografije i video-zapisa.

Prema dosadašnjim istraživanjima, greška u godinama za djecu između šest i 12 godina iznosi samo 1,36 godina, dok ta brojka za mlade između 13 i 19 godina iznosi 1,52 godine.

Dakle, tehnologija bi svoj posao trebala obaviti prilično tačno i precizno, a nakon prepoznavanja godina, snimljeni selfi biće obrisan.

Nove metode bi trebale da omoguće da se maloljetnim korisnicima prikaže sadržaj koji je primjeren za njihovu dob i da tako budu zaštićeni od sadržaja koji može biti štetan za njih.

“Instagram” moli kreatore sadržaja da prestanu dijeliti objave sa “Tik-toka” i najavljuje obračun sa onima koji to nastave da rade.

Osim toga, “Instagram” je ranije uveo nove alate pomoću kojih roditelji i staratelji mogu nadzirati ponašanje maloljetnika na ovoj društvenoj mreži, te podesiti ograničenja korištenja.

Prihvati notifikacije