Društvo

Nova poskupljenja hrane NEMINOVNA: Suša spržila voće i povrće, kukuruz na njivama skuvan

Ovogodišnja suša zadala je veliki udarac poljoprivrednicima u Srpskoj koji se suočavaju sa značajno manjim rodom voća i povrća, dok su prinosi kukuruza gotovo u potpunosti uništeni.

Nova poskupljenja hrane NEMINOVNA: Suša spržila voće i povrće, kukuruz na njivama skuvan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I ono poljoprivrednih proizvoda što je nekako opstalo, lošeg je kvaliteta, tako da će uglavnom završiti u industrijskoj proizvodnji ili kao stočna hrana.

Domaći proizvođači podsjećaju da im je prošlogodišnja suša takođe zadala veliki udarac, ali da će ih ova dokusuriti.

Nestašica

Ništa bolje neće proći ni građani Srpske jer nas, upozoravaju poljoprivrednici, uskoro čeka nestašica hrane, čije će cijene, zbog slabe ponude, neminovno ići gore.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice poručuju da će tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode. Zahtijevali su to i prošle godine, ali im nije udovoljeno.

– U Semberiji je suša uzela danak i zadala udarac ionako osiromašenom agraru! Poljoprivrednici pokušavaju da spasu što se spasti da, tako što sijeku kukuruz za silažu koja, međutim, neće biti ni približnog kvaliteta kako smo očekivali. Na njivama je kukuruz, praktično, skuvan. Plašimo se da će nas ova godina dokusuriti – upozorava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Savo Bakajlić.

Prema njegovim riječima, prinos kukuruza ove godine će biti manji za čak 80-90 odsto što znači da će, u najboljem slučaju, opstati tek petina ove žitarice.

FOTO: BNTV/SCREENSHOT
FOTO: BNTV/SCREENSHOT

– Međutim, i to što preživi sušu, uglavnom u slivu Save i Drine, biće lošeg kvaliteta. Na pojedinim lokalitetima sve je izgorjelo. Dakle, bićemo u velikom problemu kad je riječ o stočnoj hrani, pa će mnogi poljoprivrednici morati da rasprodaju stoku, što znači da u sve većoj mjeri ostajemo bez hrane, dok će uvoz samo rasti. Predložićemo da Vlada proglasi stanje elementarne nepogode, bar kao pokušaj da se spase ovo malo poljoprivrednika što je ostalo. Logično je da će se sljedeće godine još manje sijati jer se ljudima, jednostavno, ne isplati baviti zemljom. A ispaštaće i građani, što će posebno doći do izražaja na jesen i zimu, kad ne budu dovoljno hrane, a cijene skoče – upozorava Bakajlić.

Navodnjavanje

Iz Udruženja povrtara RS poručuju da su, zbog suše, cijene pojedinih povrtarskih kultura već daleko više nego što bi bilo da je godina bila kako treba. Naglašavaju da nam značajnija poskupljenja tek slijede.

– Zbog ekstremnih temperatura povrće je stradalo i kod onih koji imaju sisteme za navodnjavanje. Naime, period suše je bio dug, pa je neke kulture trebalo navodnjavati svaka tri-četiri dana što mnogi, svakako, nisu mogli. S druge strane, pojedine kulture, i pored navodnjavanja, ne mogu da podnesu visoke temperature – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Prema njegovim riječima, zbog suše je prinos krompira za 20 do 30 odsto manji od očekivanog.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Takođe, ugrožene su i kasnije sorte mnogih povrtarskih kultura na otvorenom, poput kupusa, paprike, paradajza. I pored navodnjavanja, plodovi koji su nad zemljom progore. Osim krompira, za skoro trećinu će biti manji prinosi i mnogih drugih vrsta povrća. Proizvođači će ovu godinu završiti s velikim minusom u poslovanju – upozorava Mastalo.

Dodaje da će se manja ponuda zasigurno odraziti na rast cijena.

Pročitajte još

– Kilogram hercegovačkog krompira već je 0,7 KM, a biće i preko jedne marke. Zbog lošeg roda nećemo ga imati dovoljno, možda do kraja godine, ne dalje. Tako je i s drugim povrtarskim kulturama, kojih će biti manje i koje će biti skuplje. Na primjer, daleko je manji prinos i kupusa, čije su glavice sitne, uprkos navodnjavanju – ističe Mastalo.

Sitni plodovi

Za glavu su se uhvatili i domaći voćari, koji poručuju da ove godine trpe izuzetno veliku štetu.

– S problemima smo počeli da se suočavamo još u proljeće, kada su na visoke temperature udarili mrazevi. Onda je došlo ljeto, sa vrućinama i nedostatkom padavina, dok oko 95 odsto voćara nema sisteme za navodnjavanje, niti dostupnu tehničku vodu. A ko god nije navodnjavao imaće loš rod i kvalitet  – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Naglašava da će ove godine prinos voća za 50 odsto biti manji od planiranog.

– Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, neke sorte čak nisu ni rodile. Kod onih koje jesu, imamo umanjen rod, sitne plodove, loš kvalitet. Kruška je u nekim dijelovima RS solidno rodila, ali će, zbog visoke temperature i nedostatka vode, 80 odsto roda završiti u industrijskoj proizvodnji. To znači da prodajom nećemo moći da pokrijemo ni troškove nafte – ističe Dojčinović.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Kad je riječ o jabuci, neke sorte takođe nisu rodile, poput zlatnog delišesa, greni smita i gale.

– Rod ajdareda je za 50 odsto manji od planiranog, a radi se o sorti koja je najzastupljenija kod nas. Od onoga što je opstalo bar polovina će završiti u industriji. Šljiva je rodila izuzetno dobro, ali je lošijeg kvaliteta, jer je naglo sazrela. Sve u svemu, na nas su se ove godine obrušili veliki problemi od kojih ćemo se teško oporaviti – poručuje Dojčinović.

Padavina nema ni u najavi

Vremenska prognoza pokazuje da se sušni period i dalje nastavlja, te da se u skorijem periodu ne očekuju značajnije padavine.

– Duži period sa visokim temperaturama nepovoljno se odražava na usjeve, one prekidaju fiziološke procese kod biljaka i dovode do toplotnog stresa. Ugroženi su svi ratarski usjevi, povrtarske kulture i voće. Ipak, ovakvi vremenski uslovi najviše štete nanose kukuruzu i soji, koji se nalaze u fazama nalivanja zrna, naročito na područjima gdje je bilo malo kiše – saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema prošlogodišnjim analizama poljoprivrednih proizvođača, prinosi kukuruza su podbacili od 30 do čak 80 odsto, a ukupna šteta u poljoprivredi procijenjena je na 1,8 do 2,5 milijardi KM. Velika suša zadesila je RS i 2017, kada je biljna proizvodnja, prema podacima MPŠV, smanjena od 40 do 60, a u pojedinim područjima i do 80 odsto. Šteta je procijenjena na oko 270 miliona KM. Zbog suše i mraza, voćari su te godine takođe tražili proglašenje stanja elementarne nepogode što se, međutim, nije desilo.

Prihvati notifikacije