Društvo

NOVA PROCEDURA U UKC Liječenje retinopatije kod prijevremeno rođene djece

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uvedena je nova procedura liječenja retinopatije kod prijevremeno rođene djece.

NOVA PROCEDURA U UKC Liječenje retinopatije kod prijevremeno rođene djece
FOTO: SRNA

Riječ je o proceduri intravitrealna aplikacija anti-VEGF lijeka, radi koje su do sada sve prijevremeno rođene bebe transportovane u Institut za neonatologiju u Beogradu, saopšteno je iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da kod nedonoščadi zbog prijevremenog rođenja dolazi do zdravstvenih problema, odnosno komplikacija usljed prematuriteta, među kojima su problemi sa vidom.

– Krvni sudovi retine, zadnjeg dijela oka, kod nedonoščadi nisu u potpunosti razvijeni – periferni dio retine je bez krvnih sudova. Sa prijevremenim rođenjem bebe, i oksigenoterapijom, prekida se uobičajeni, normalni razvoj krvnih sudova retine, a kod polovine nedonoščadi dolazi do razvoja retinopatije – navodi se u saopštenju.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Iz UKC-a navode da se intravitrealna aplikacija anti-VEGF lijeka primjenjuje kod nedonoščadi sa trećim stadijumom retinopatije pramaturiteta, radi zaustavljanja daljeg napredovanja retinopatije, stvaranja uslova za pravilan i potpun razvoj krvnih sudova retine i izlječenje retinopatije.

– Ozbiljniji problemi sa vidom kod nedonoščadi mogu uzrokovati gubitak vida, pa čak i sljepilo, ukoliko se ne uradi procedura intravitrealne aplikacije lijeka na vrijeme – ističe se u saopštenju.

Stvaranjem uslova da se operativno liječenje nedonoščadi koja pate od retinopatije obavlja u UKC Republike Srpske i s početkom izvođenja intravitrealne aplikacije anti-VEGF lijeka, izbjegava se transport ovih malih pacijenata za Beograd, koji traje čitav dan i predstavlja dodatno opterećenje.

– Nakon uvođenja intravitrealne aplikacije lijeka koja je od sada redovna procedura u UKC, dolazi do povlačenja oboljena retinopatije prematuriteta i uspostavljanja potpune i pravilne vaskularizacije retine – navode iz UKC-a i dodaju da ovu proceduru u UKC-u izvodi specijalista oftamologije Vesna Ljubojević.

Retinopatija prijevremeno rođene dece je ozbiljna komplikacija koja može izazvati teško oštećenje vida, pa čak i sljepilo. Ovo oboljenje oka se javlja jedino kod nedonoščadi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu