Kultura

NOVA SEZONA "UVODA U ANATOMIJU" Korona virus u centru zapleta televizijskih serija

Od medicinske serije "Uvod u anatomiju" do romantične porodične drame "To smo mi" - korona virus se uvukao u zaplete mnogih epizoda televizijskih sapunica u 2020. i tek je nekoliko serija izbjeglo da spomene virus koji je toliko uticao na živote gledalaca.

NOVA SEZONA "UVODA U ANATOMIJU" Korona virus u centru zapleta televizijskih serija
FOTO: PAUL BUCK/EPA

U prvim scenama posljednje sezone bolničke drame “Uvod u anatomiju” Meredit Grej uživa u trenutku samoće na plaži i iznenada se budi iscrpljena u užurbanom hitnom prijemu opremljena punom zaštitnom opremom.

– Mislim da imamo obavezu da pokažemo kroz šta prolaze zdravstveni radnici – kaže zvezda serije Elen Pompeo.

– U trenutku kad su mnogi Amerikanci iritirani nošenjem maski i nesvjesni izazova s kojima su suočene bolnice, ova sezona “Uvoda u anatomiju” nudi priliku da se čuje koliko je teško našim zdravstvenim radnicima – kaže ona.

Dijena Frolov i Andrej Šnajder iz serije “NBC” produkcije, “Čikaška hitna”, kažu za AFP da su kao “serija o bolnici znali da se moraju da se bave pandemijom”.

– Stoga ona igra ulogu, ako ne glavnu, onda sporednu, u svakoj od naših novih epizoda – kazali su Frolov i Šnajder o šestoj sezoni serije koja je počela 11. novembra.

Navode kako je korona virus značajno promijenio protokole i postupke u bolnici.

Druge medicinske serije poput ABC “Dobri doktor” takođe su se bavile virusom, a “Novi Amsterdam” i “Specijalizant” pripremaju se da to učine u 2021.

I druge serije koje se ne bave bolnicama takođe su uključile koronavirus u epizode.

Tako u “NBC” seriji “To smo mi” član porodice Pirson ide u izolaciju, a glava porodice Rebeka zbog koronavirusa mora da odloži kliničko ispitivanje vezano uz Alchajmerovu bolest.

“ABC” serija “The Conners” bavi se pandemijom kroz prizmu finansijskih nevolja glavnih junaka i suprostavljenih tabora u američkom društvu zbog primjene epidemioloških mjera, piše B92.