Svijet

NOVA STUDIJA Dani na Zemlji traju SVE DUŽE i na kraju će imati 25 SATI

Što smo stariji, čini nam se da vrijeme prolazi brže i da dani bivaju sve kraći, ali je istina da dani na Zemlji traju sve duže i duže i to zahvaljujući Mjesecu i njegovom uticaju na rotaciju naše planete.

NOVA STUDIJA Dani na Zemlji traju SVE DUŽE i na kraju će imati 25 SATI
FOTO: NSA/PROMO

Nova studija koja je pratila unazad odnos Zemlje i Mjeseca sve do prije 1,4 milijardi godina, utvrdila je da je u to vrijeme dan trajao svega oko 18 sati. To znači da smo od tada dobili šest sati u prosjeku, odnosno veoma neprimjetnih 0.00001542857 sekundi godišnje, prenosi Blic.rs.

Tim tempom ćemo za nekih 200 miliona godina dobiti još jedan sat dnevno, odnosno da će dan trajati 25 sati. Razlog  tome je što se Mjesec konstantno, iako veoma polako, udaljava od nas. Prije 1,4 milijardi godina je bio bliže i Zemljina rotacija je bila brža.

Kako se Mjesec udaljava, Zemlja se ponaša kao klizač koji se vrti i usporava kako širi ruke – rekao je naučnik Stiven Majers sa Univerziteta Viskonsin-Madison.

Naučni tim koji se bavio ovim proračunima je koristio tehniku zvanu astrohronologija, koja povezuje geološki zapis sa astronomskom teorijom radi rekonstrukcije istorije Zemlje i Solarnog sistema.

Preciznije, koristili su nešto što se zove Milankovićevi ciklusi, odnosno ispitivali su promjene Zemljine klime izazvane promenama njene orbite oko Sunca, nagiba Zemljine ose rotacije i precesije odnosno revolucije Zemljine rotacione ose.

Ovo rezultira varijacijama u količini Sunčevog zračenja koje doseže različite geografske širine na Zemlji i te promene ostaju zabilježene u drevnim stjenama i fosilima. Radi se o jednom od najvećih naučnih doprinosa srpskog matematičara, astronoma, geofizičara i klimatologa Milutina Milankovića.

Naučnici su pomoću astrohronologije mogli da prouče Zemljinu klimu i u kakvom je ona odnosu sa drugim objektima u Solarnom sistemu unazad stotinama miliona godina.

Detaljno istraživanje je objavljeno u naučnom žurnalu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.