Digitalna Srpska

NOVA STUDIJA OTKRIVA Djeca koja igraju video-igre imaju bolje pamćenje

Nova studija ne može da tvrdi da su video igre izazvale bilo kakva poboljšanja u funkciji mozga, ali je pružila više podataka koji pokazuju da djeca koja igraju video igrice imaju mozak koji se ponaša drugačije.

NOVA STUDIJA OTKRIVA Djeca koja igraju video-igre imaju bolje pamćenje
FOTO: M. ILIĆ/RINGIER

Djeca koja igraju video igre imaju bolje pamćenje i bolju kontrolu nad svojim motoričkim vještinama od djece koja ne igraju, prema novoj studiji koja se bavi funkcionisanjem mozga adolescenata.

Video igre možda nisu odgovorne za te razlike – studija ne može da kaže koji su uzroci – ali nalazi doprinose većem broju radova koji pokazuju da gejmeri imaju bolje performanse na nekim testovima funkcije mozga.

To daje podršku naporima da se razviju igre koje mogu da tretiraju kognitivne probleme.

– Ova studija doprinosi našem rastućem razumijevanju povezanosti između igranja video igara i razvoja mozga – rekla je Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga, u izjavi.

Pročitajte još

Studija je koristila podatke iz studije kognitivnog razvoja mozga adolescenata (ABCD), koja je pokrenuta 2018. godine i koja prati razvoj mozga kod hiljada djece u Sjedinjenim Državama kako odrastaju.

Učesnici povremeno prolaze kroz niz procjena, uključujući snimanje mozga, kognitivne zadatke, preglede mentalnog zdravlja, preglede fizičkog zdravlja i druge testove.

Kako bi proučili video igre i kogniciju, istraživački tim na ovoj novoj studiji izvukao je prvi set procjena u studiji ABCD.

To uključuje podatke o 2.217 djece od devet i deset godina.

ABCD studija je pitala učesnike koliko sati igraju video igre tipičnim radnim danom ili vikendom.

Istraživački tim je zatim podijelio grupu na gejmere (djeca koja su igrala najmanje 21 sat nedjeljno) i ne-gejmere (djeca koja nisu igrala video igrice uopšte).

Djeca koja su se igrala samo povremeno nisu bila uključena u studiju.

Zatim je istraživački tim pogledao efekte djece na testovima koji mjere pažnju, kontrolu impulsa i pamćenje, prenosi The Verge.

Studija je pokazala da su gejmeri ​​bili bolji na testovima.

Takođe su imali razlike u obrascima moždane aktivnosti u odnosu na one koji nisu gejmeri – imali su više aktivnosti u regionima mozga koji se tiču pažnje i pamćenja.

Primjetno je bilo i da nije bilo razlika između dvije grupe u pogledu mentalnog zdravlja (više dokaza koji pobijaju široko rasprostranjenu zabrinutost da su video igre loše za emocionalno blagostanje).

Ova studija doprinosi velikom broju radova pokazujući razlike u mozgu gejmera u poređenju sa ne-gejmerima i nagoveštavajući da gejmeri imaju prednost u određenim vrstama moždanih funkcija.

Kompanije pokušavaju da iskoriste te razlike kako bi razvile video igre koje tretiraju kognitivne probleme.

Akili Interaktiv, na primjer, ima video igricu na recept za liječenje hiperkinetičkog poremećaja, a Dipvel Digital Terapeutiks želi da pronađe terapeutsku vrijednost u postojećim igrama.

Ali uprkos svom tom radu, još uvijek nije jasno zašto postoje razlike između gejmera i druge djece u ovoj starosnoj grupi.

Moguće je da video igre izazivaju poboljšanja u kogniciji, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije