Regioni

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Oko zidina trebinjskog Starog grada ponovo voda u kanalu

Nakon skoro devet decenija oko zidina trebinjskog Starog grada bi ponovo mogla poteći voda u kanalu, obnovljenom hendeku.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Oko zidina trebinjskog Starog grada ponovo voda u kanalu
FOTO: D.ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Prva faza radova na otkopavanju hendeka trebalo bi da počne već u februaru naredne godine. Vlada Srbije podržala je rekonstrukciju Starog grada sa dva miliona evra, pa je trebinjska gradska uprava odlučila da se upusti u ovaj zahtjevan posao.

U toku je izrada projektne dokumentacije, a zbog složenog zahvata koji traži optimalna hidrotehnička i građevinska rješenja, koja će se izvoditi u samom gradskom jezgru izvjesno je da će radovi biti u fazama.

Očekujemo da za mjesec dana bude gotova projektna dokumentacija, koja će pokazati koje ćemo estetsko i tehničko rješenje primjeniti. Dva su ključna zadatka pred projektantom, da li je moguće da se hendek obnovi u takvom obimu da prolaze i lađe, i kako će se voda ubacivati u hendek. Mora se regulisati vodostaj u kanalu, ljeti je nivo Trebišnjice mnogo niži nego zimi, što bi imalo veliki uticaj i na nivo vode u hendeku – pojašnjava Marko Rikalo, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje.

Foto: D.Čolović/RAS Srbija
Foto: D.Čolović/RAS Srbija

On napominje da je regulacija vodostaja od najvećeg značaja jer bi bez stabilnog protoka moglo doći do bujanja flore, stvaranja legla komaraca i drugih neželjenih posljedica, zbog čega je nekadašnji odbrambeni kanal ispred gradskih zidina i zatrpan.

U gradskoj upravi navode da se nastavljaju radovi i na popločavanja ulica i trgova Starog grada, ugradnji rasvjete i adaptaciji fasada i krovova objekata, koji su u privatnom vlasništvu.

– Pregovaramo sa Ministarstvom finasija RS da li novac koji smo dobili  od Srbije za rehabilitaciju Starog grada možemo upotrijebiti za subvencionisanje obnove fasada i krovova vlasnicima objekata. Ako ne budemo mogli, za te namjene ćemo planirati novac u gradskom budžetu za 2020. godinu – kaže Rikalo.

Zatrpan zbog malerije

Trebinjski hendek, zaštitni vodeni kanal uz gradske bedeme sa početka 18. vijeka, zatrpan je 1932. godine zbog opasnosti od izbijanja malarije.