Gradovi

Nova ulica donosi RASTEREĆENJE SAOBRAĆAJA u cijeloj Bijeljini (FOTO)

Radovi na raščišćavanju terena i uklanjanju željezničke pruge radi izgradnje nove saobraćajnice od nove Autobuske stanice do obilaznice oko Bijeljine, u blizini Centra za visoko obrazovanje, odmiču predviđenom dinamikom.

Nova ulica donosi RASTEREĆENJE SAOBRAĆAJA u cijeloj Bijeljini (FOTO)
FOTO: GRAD BIJELJINA

Projekat će u potpunosti finansirati Vlada Republike Srpske, a vrijednost izgradnje je procijenjena na pet miliona konvertibilnih maraka. Nova ulica će potpuno promijeniti izgled ovog dijela grada, a pored kolovoznih traka, duž ulice će biti postavljena četiri drvoreda, sa ukupno hiljadu stabala, trotoari i biciklistička staza. Kolovozna traka će, prije svega, koristiti za dolazak i odlazak autobusa s nove Autobuske stanice, omogućiće lakši pristup cjelokupnoj industrijskoj zoni s druge strane ulice, ali i umanjiti saobraćajne gužve u ovom dijelu Bijeljine – izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prilikom obilaska radova.

O rasterećenju saobraćaja govorio je i načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Predrag Petričević, koji je istakao da će projektovana saobraćajnica, duga 1.500 metara, u značajnoj mjeri rasteretiti saobraćaj i u ostatku urbanog područja.

– Autobusi više neće ulaziti u centar grada, već će preko kružnog toka, koji će biti izgrađen ispred Centra za visoko obrazovanje, i nove saobraćajnice i dalje, Ulicom Raje Banjičića, izlaziti na obilaznicu – pojasnio je Petričević.

Izgradnja nove ulice je dio obimnog infrastrukturnog uređenja ovog dijela Bijeljine i nastavak je projekta izgradnje nove Autobuske stanice, čiji završetak je planiran na proljeće naredne godine.

Stanica će se prostirati na 10.000 metara kvadratnih, površina glavne i pomoćnih zgrada, s razdvojenim dolaznim i odlaznim peronima, iznosiće 1.300 metara kvadratnih, a uz stanicu, prema Ulici Raje Banjičića projektovan je i mali park.

Vrijednost radova procijenjena je na 3,2 miliona konvertibilnih maraka, od čega je dva miliona obezbijeđeno iz kreditnih sredstava, a 1,2 miliona iz gradskog budžeta.

A.E.