Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Novac i moć ruše zakone

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

U martu će se navršiti tačno 16 godina od reforme pravosuđa u BiH i Republici Srpskoj.

Rezultati reforme su takvi da rat na relaciji tužilaštvo – policija traje i danas, jer iako zakon kaže da tužilac vodi istragu, u praksi je to drugačije. Istovremeno, sudije u sudnicama vode istragu ispravljajući greške tužilaca, dok se advokati krste i lijevom i desnom prigovarajući da tako nešto nije u skladu sa zakonom.

Godinama su objašnjavali da su u pitanju porođajne muke pravnog sistema koji nam je nametnula međunarodna zajednica, ali sada je i majmunu na grani jasno da su nas lagali.

Reforma pravosuđa posebno nije donijela dobro običnom čovjeku, koji će, ukoliko se upusti u neku maratonsku pravnu bitku, u najblažem slučaju izgubiti zdravlje, iako svi znaju da je u pravu.

Kada se sve sabere, onda ne treba ni čuditi da u ovakvom pravnom ludilu padaju presude organizovanim kriminalnim grupama, a utajivači milionskih poreza prolaze sa novčanim kaznama od par hiljada maraka.

Istovremeno, ruku pravde u najjačoj snazi osjetiće oni koji nelegalno sijeku šumu, krijumčare duvan ili, ne daj bože, izbjegnu plaćanje nekog računa.

Boginja pravde je na koljenima, a princa na bijelom konju nema ni na vidiku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO