Sport

NOVAK DRŽI REKORD Švarcman u odabranom klubu tenisera

Teniska vijest dana je eliminacija Rafaela Nadala sa rimskog Mastersa.

NOVAK DRŽI REKORD Švarcman u odabranom klubu tenisera
FOTO: CLIVE BRUNSKILL / POOL/EPA

“Kralj šljake” se nije najbolje proveo u duelu sa Argentincem Dijegom Švarcmanom, koji je uradio ono što mnogi nisu uspio je da legendarnog Španca savlada bez izgubljenog seta.

To su po jednom u karijerima uradili Švajcarci Rodžer Federer i Stan Vavrinka, Rafini sunarodnici Karlos Moja, Huan Karlos Ferero i David Ferer, te Švarcmanov zemljak Giljermo Korija, Belgijanac Olivije Rohus, Francuz Olivije Muti davne 2004, te godinu dana kasnije Igor Andrejev.

Dvaput su Nadala, na pomenutoj podlozi, bez izgubljenog seta pobijeđivali Britanac Endi Marej, Argentinac Gaston Gaudio i Italijan Fabio Fonjini.

Čak triput je Rafu na turnirima koji se igraju na šljakastim terenima sa po 2:0 pobeđivao Dominik Tim, ali – rekorder po ovim podvizima je Novak Đoković.

Nole je Nadala na šljaci savladao čak pet puta bez izgubljenog seta. Nakon što je devet puta na toj podlozi gubio od Španca, 2011. Đoković ga je savladao u finalu Madrida sa 7:5, 6:4, a iste godine i u finalu Rima, sa 6:4, 6:4.

U finalu Monte Karla 2013. opet je Rafa ostao bez osvojenog seta, bilo je 6:2, 7:6(1) za srpskog asa, baš kao i na istom mjestu 2015, doduše u polufinalu (6:3, 6:3). Peti i zasad posljednji put kada se radi o mečevima na šljaci, Nadal je bez seta ostao protiv Đokovića upravo u Rimu, u polufinalu 2018. bilo 7:6(4), 6:3 za Đokovića.