Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVE KUĆE ZA 12 PORODICA U UGLJEVIKU Klizišta im odnijela domove, konačno dobijaju krov nad glavom

Regioni
Autor:

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U okviru Programa za oporavak od poplava i ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih porodica, čija su domaćinstva stradala u poplavama i klizištima tokom 2014, novi krov nad glavom dobiće i 12 porodica u Ugljeviku.

Šest kuća gradi se u Ravnom Polju, a šest na imanjima korisnika. Projekat je vrijedan 15 miliona evra i finansira ga EU, u saradnji s Vladom Republike Srpske i Vladom Federacije BiH.

Za razliku od većine opština i gradova u Srpskoj, gdje su poplave načinile veliku štetu, u Ugljeviku su najveći problem izazvala  klizišta. Na ovom području evidentirano je oko 100 starih, ali i novih klizišta čije je aktiviranje ugrozilo domaćinstva, privredne i infrastrukturne objekte.

Najviše štete pretrpjela su domaćinstva u Bogutovu Selu, Starom Ugljeviku, Tutnjevcu, Koreniti i mjesnim zajednicama Prigradsko i Ugljevik Centar.

Perici Ćiriću klizište je odnijelo porodičnu kuću u Bogutovom Selu. Kuća od 56 kvadrata, koju će dobiti u okviru ovog programa, za njegovu porodicu ostvarenje je sna.

Konačno će, u novom domu, sa suprugom Jelenom, kćerkom Ružicom (7) i trogodišnjim sinom Igorom živjeti bezbrižno.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Sve je uništeno. Bukvalno sve što smo imali. Ono što je ostalo popucalo je, temelji se urušili. A noćima nismo spavali od straha da će zemlja sve progutati – kaže domaćin.

Ističe da se kuća nije mogla popraviti, ali i da se nova nije mogla graditi na staroj lokaciji.

– Ne miruje klizište. Stalno osluškujemo. A sa svakom kišom sve se pogoršava. Ne vrijedi da utvrđujemo, popravljamo, krpimo, a nismo bili ni u mogućnosti da kupimo plac i gradimo novu kuću. Zato smo neizmjerno zahvalni na pomoći i što ćemo konačno imati vlastiti krov nad glavom pod kojim nećemo strahovati za svoju sigurnost – kaže Perica.

Novi dom dobiće i ratni vojni invalid Nebojša Grujičić (52) iz Gornje Trnove.

– Nikakve uslove za život u rodnom selu nisam imao. Volio bih da su mi tamo mogli napraviti kuću, ali stručnjaci koji su vršili istraživanje rekli su da to nije moguće. Posljednje kiše su dokrajčile ono što je uselina započela. Radim povremeno preko Boračke organizacije i to  što zaradim dovoljno je za račune, hranu, lijekove. Kuću ne bih mogao sam izgraditi. A krov nad glavom je najvažniji – kaže Grujičić.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Koordinator projekta Ružica Petričević podsjetila je da je Program za oporavak od poplava definisan kao prioritetan.

– Opština Ugljevik imala je obavezu da uplati po 5.000 KM za svakog korisnika, za što je u budžetu obezbijeđeno 60.000 KM. Lokalna zajednica bila je dužna da obezbijedi svu neophodnu komunalnu infrastrukturu, struju, vodu, kanalizaciju i obezbijedi placeve za one porodice koje nisu imale svoje zemljište za gradnju. Rok za završetak ovih kuća je tri mjeseca, pa će korisnici u nove domove biti useljeni do kraja avgusta – rekla je Petričević.

Šteta skoro dva miliona

Poplavama u maju i avgustu bilo je zahvaćeno 138 domaćinstava, od toga 79 stambenih objekata i 59 pomoćnih objekata. Štete koje su izazvala klizišta na području ove podmajevičke opštine procijenjene su na blizu dva miliona maraka.

Izgradnjom ovih 12 kuća, na području opštine Ugljevik, biće završeno stambeno zbrinjavanje svih porodica kojima je klizište potpuno uništilo dom. Sanacija i rekonstrukcija kuća, koje su djelimično oštećene, biće nastavljena sredstvima iz lokalnog budžeta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO