Svijet

NOVE MJERE POMRSILE KONCE Italijani otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj

Ograničenje koje je Italija uvela za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije već je dovelo do otkazivanja dolaska italijanskih turista u Hrvatsku.

NOVE MJERE POMRSILE KONCE Italijani otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vijest da treba da dokažu da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni, a ako to ne mogu, moraju se obavezati da će se testirati tokom 48 sati izazvala je zabrinutost među italijanskim turistima koji otkazuju svoj dolazak u Hrvatsku, prenosi portal Index.

– To je odluka koja je donijeta u srijedu, tako da već bilježimo otkazivanja samih rezervacija – rekao je direktor kampa Mašimo Piuti za Novu TV.

– Cijelo jutro primamo pozive italijanskih turista kojima je žao zbog ove odluke. Međutim, pokazuju i dalje interes za Hrvatsku i žele doći u Hrvatsku – kaže Viviana Vukelić, direktorka Predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Italiji.

A onima koji su već tu odluka njihove vlade nije jasna.

Ljetovanje se preko noći zakomplikovalo za italijanske turiste koji odmaraju u Hrvatskoj, a kojih je trenutno oko 46.000.

– Čudi me jer mislim da imamo previše slučajeva u Italiji. Ne znam sada tačno kako je u Hrvatskoj, ali mislim da ste imali relativno malo slučajeva u odnosu na Italiju – rekla je jedna Italijanka.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putnickih agencija pri HGK, govori kako mu nije jasno zašto je Italija povukla ovakav potez.

U Istri i na Kvarneru trenutno se odmara oko 30.000 italijanskih turista, što su dvije trećine njihovog ukupnog broja u zemlji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka lično žalosti.

– Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što ce to komplikovati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra – rekao je Kozlevac, dodavši da se ne može oteti utisku da postoje još neki razlozi za tu odluku.

– Pretpostavljam da su to turistički. Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerovatno će i tu biti poneki razlog – rekao je Kozlevac.