Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVE RESTRIKTIVNE MJERE Radojičić: Nakon izletišta, zatvaramo i Kastel, Kampus i fudbalske terene

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad BL

Sa presjekom u 14 časova u Banjaluci imamo 232 oboljela, broj novooboljelih od polovine marta raste linearno oko deset dnevno. Ne možemo govoriti da je Banjaluka stigla do vrhunca epidemije i ne daje razloga da popuštamo uvedene mjere zaštite, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Pored zatvaranja javnih prostora i izletišta, biće zatvoren još Kampus, Kastel i nekoliko fudbalskih stadiona, kako bi se spriječila okupljanja većeg broja građana, odlučio je Gradski štab.

– Sve mjere koje je donio Grad na snazi su do ponedjeljka 13. aprila, razrađivaćemo u međuvremenu oba scenarija: da ili uvođenje radikalnijih mjera ili postepeno i kontrolisano otvaranje koji će se omogućiti onda kada krenemo u opadanje broja zaraženih – izjavio je Radojičić.

Istakao je da se može očekivati veći priliv građana iz inostranstva s obzirom na dolazak vaskršnjih praznika, ali da će svi oni koji dođu obaveznih 14 dana provesti u karantinu.

U dva gradska karantina smješteno je trenutno ukupno 56 osoba, a u kućnoj izolaciji je 2.100 ljudi.

Radojičić je ocijenio da se postojeća situacija u gradu i dalje može kontrolisati, s obzirom da nije došlo do eksplozivnog rasta zaraženih, ali činjenica je i da broj novooboljelih nije počeo da opada.

Najavio je otvaranje trećeg karantina u Srednjoškolskom domu, gdje će biti upućivani takođe oni koji iz inostranstva dolaze u grad.

– Inspekcija je kontrolisala subjekte koji su počeli rad ovih dana, javne i privatne ustanove, kao i Domove za stara lica s obzirom da je starijim ljudima dozvoljeno kretanje u određenom periodu – precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsjetio da je za sutra najavljena vanredna sjednica Skupštine grada, sa setom ekonomskih mjera za pomoć privrednicima. Još jednom je naglasio da se sutra nastavlja mjera zabrane kretanja petkom ujutru, od 7 do 11 časova, osobama mlađim od 65 godina.

– Pozivam građane još jednom da ekonomsku i socijalnu situaciju ne pogoršavamo, da se pridržavaju mjera i budu disciplinovani kako bismo došli u situaciju da idemo polako sa popuštanjem mjera i u ekonomski oporavak – zaključio je Radojičić.

– U Domu zdravlja bilježimo nešto manji broj pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih oboljenja. Sve osobe sa ovim simptomima biće testirane u što skorije vrijeme, po nalogu resornog ministarstva – rekla je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović. Ona se zahvalila građanima što poštuju mjere.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO