Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVE STANICE ZAPELE U PROCEDURI Na čekanju duža trasa za autobusku liniju u Česmi

Banjaluka
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Prije skoro godinu dana Grad Banjaluka je prihvatio inicijativu mještana Česma da se autobuska linija 9B, koja ide kroz ovo naselje, produži za oko 1.600 metara, ali je realizacija zapela u proceduri.

Da bi se linija produžila nakon posljednje stanice u tom naselju u ulici Prvog Krajiškog proleterskog bataljona, a koja ide u više dijelove Česme prema groblju, na pojedinim mjestima treba proširiti saobraćajnicu.

Prije tog posla potrebno je i otkupiti zemljište na pojedinim dijelovima, ali se za sad od načelnog dogovora sa nekolicinom vlasnika zemljišta nije dalje odmaklo.

Predsjednik Savjeta Mesne zajednica Česma Miladin Maličević je rekao da realizacija ovog projekta već skoro godinu dana tapka u mjestu.

– Da bi se uopšte počelo sa realizacijom potrebno je stvoriti tehničke preduslove, a to je otkup zemljišta na pojedinim lokacijama. Savjet mjesne zajednice je pokušao da bude posrednik koji će kontaktirati vlasnike i pokušati se s njima dogovoriti da ustupe dio svoje imovine za određenu naknadu. U tom procesu smo naišli na problem.  Ima dosta parcela gdje se na zna ko su vlasnici. Mi smo pokušali doći do nekih infomacija ali nismo uspjeli. Zato mislimo da je najbolje da Grad to pruzme i službenim putem pokuša ponaći i kontaktirati vlasnike – rekao je Maličević.

Foto: Siniša Pašalić RAS Srbija

Naveo je da produženje autobuske linije neće samo biti od koristi  mještanima koji žive na tom dijelu, već i onima koji žive iznad njih.

– Ima dosta kuća u dijelu koji ne bi bio obuhvaćen tim proširenjem trase, ali i njima bi to dobro došlo, jer bi značilo da će kraće pješačiti do prve autobuske stanice – kazao je Maličević.

Kada je uspostavljena linija 9B, nakon posljednje stanice u Česmi nije bilo mnogo kuća. Kazao je da se u međuvremenu doselilo dosta stanovništva i da su neki od njih prinuđeni da kilometrima pješače do prve stanice, što je  i bio razlog da se uputi inicijativa Gradskoj upravi da se taj problem riješi.

– Prvobitni prijedlog je bio da se linija produži skroz do groblja ali zbog konfiguracije terena nije moguće da tu prolazi gradski autobus. Čak smo imali zahtjev da se kao altrenativa ubaci kombi prevoz do groblja, ali još nismo dobili zvaničan odgovor da li će se to prihvatiti – neveo je Maličević.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da su prošle godine u avgustu dobili prvu inicijativu da se linija u Česmi produži.

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

– Mi smo predložili da u okviru Savjeta mjesne zajednice pokušaju pregovarati s vlasnicima zemlje koja se nalazi uz tu saobraćajnicu kako bi što prije s njima mogli skopiti sporazum o otkupu – naveo je Sandić.

Napomenuo je da se projekti ovakve vrste najbrže rješavaju ako Grad ima saradnju mještana.

– Računali smo da su ljudi koji žive uz taj put najviše zaniteresovani da im autobus bude bliži. Ako stvarno postoji takav problem na terenu, krenućemo u proceduru koja je zakonom propisana, a to je da utvrdimo opšti interes i da službeno pozivamo ljude preko službe za imovinsko-pravne poslove i da pregovaramo kako bi mogli ići na cijepanje tih parcela – kazao je Sandić.

Naglasio je da se ne treba otkupiti puno zemlje i da nije problem da Odjeljenje obezbjedi sredstava za taj projekat već da su u pitanju procedure.

– Mislim da na cijeloj trasi od 1.600 metara treba otkupiti oko 600 kvadrata. Ima nekih 15 vlasnika parcela i možda jedan trošni objekat bez neke veće vrijednosti. Vjerujem da će najveći broj njih u startu potpisati sporazum kao bi se radovi mogli eventualno izvesti prije provođenja procedure u katastarskim knjigama i o otkupu – naveo je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO