Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVI KRUG SMJENE „MANGUPA“ Odlaze pomoćnice ministara, savjetnici, šefovi u Gradskoj upravi Banjaluka

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sve duži je spisak smijenjenih sa funkcije u Republici Srpskoj nakon što je Milorad Dodik izjavio da su pojedinci iz DNS na proteklim izborima radli za kandidate iz protivničkog Saveza za pobjedu.

Naši izvori tvrde da bez posla u Vladi RS ostaje Aleksandar Rađenović, savjetnik ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića.

Takođe, s pozicije pomoćnice ministra finansija RS smijenjena je Radmila Mihić, dok Branka Sladojević više nije pomoćnica ministra zdravlja. Obje su kadrovi SNSD. Isto bi se moglo desiti i sa šefom Odjeljenja komunalne policije u Banjaluci Milenkom Letićem, i to zbog toga što je stranka nezadovoljna izbornim rezultatom u najvećem gradu Srpske, posebno u rejonskom odboru Lauš, čiji je Letić predsjednik.

– Svi koji su u kampanji radili suprotno od dogovora moraće odgovarati. Među njima ima i bliskih Budimiru Balabanu, koji je ranije napustio DNS i sa kojim predsjednik DNS u Banjaluci Nedeljko Čubrilović svojevremeno bio u sukobu. Jedan od načina kupovine glasova bio je sljedeći: onaj ko bi obećao veći broj sigurnih glasova dobio bi mjesto u biračkom odboru, a za to bi onda dobijao dnevnice – priča naš izvor.

Prema nezvaničin informacijama, moguća je smjena i prvog čovjeka Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića, koji je već dvije godine u statusu v.d. Naši izvori ne garantuju da je ova eventualna promjena povezana sa slučajem „mangupi“, ali kažu da se kao jedan od mogućih nasljednika Kusturića pominje Darko Tomaš.

Foto: Srna

Darko Tomaš

Ako se to desi, bio bi to Tomašev povratak na staru funkciju na kojoj je bio od 2012. do 2016, kada je izabran za načelnika Prnjavora. U tom slučaju Tomaš bi se odrekao ne samo mjesta načelnika nego i poslaničkog mandata u NS RS, koji je osvojio na izborima 7. oktobra.

Prije nekoliko dana bilo je smjena i u Fondu PIO RS, gdje je zamjenik direktora Dragiša Živaković smijenjen sa te dužnosti. Na njegovo mjesto došao je Radoslav Granzov iz Bijeljine.

Predstavnik Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ Vehid Šehić naglašava da je sistem u cijeloj BiH takav da stranke i postavljaju i smjenjuju direktore u javnim preduzećima, ustanovama, kao i članove raznih odbora, čime potpuno kontrolišu javna preduzeća.

– Vidimo da se u političkom životu mnogo toga dešava, da dio jedne političke stranke priznaje rezultate izbora, drugi dio ne priznaje. Tako, ne treba da nas čudi da neko radi za drugu stranku, a ne za onu koja ga je postavila. Ovdje je materijalni interes temelj bavljenja politikom. Zato je to za mene, nažalost, normalno – kaže Šehić za Srpskainfo.

Foto Klix/RAS Srbija

Vehid Šehić

Prema riječima Šehića, moguće je i da su pojedinci iz koalicije SNSD, DNS i SP, koji su navodno radili za suparničku stranu, imali informacije da bi njihove partije mogle da izgube izbore, pa su pokušali da se spasu na drugoj strani. Međutim, rezultati izbora su ih „pokopali“.

– Lični interes je dominantan, opšteg interesa nema. Onda je normalno da se ljudi, ako osjete promjenu političkih odnosa, polako primiču suprotnoj političkoj opciji. Ako to mogu da urade poslanici koji su dobili povjerenje birača, zašto ne bi mogli direktori ili neki drugi – zaključuje Šehić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO