Politika

Novi "non pejper" za Zapadni Balkan: Borelj u Briselu sutra ministrima predstavlja dokument

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU s partnerima na Zapadnom Balkanu, kao i "zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelovanju u sučeljavanju sa svjetskim izazovima", prenosi RTK2.

Novi "non pejper" za Zapadni Balkan: Borelj u Briselu sutra ministrima predstavlja dokument
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

To se navodi u pripremnom dokumentu za sutrašnje ministarsko zasjedanje EU na kojem će se sagledati kako da se “zajedno oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se takođe “ojača saradnja na polju bezbjednosti”, prenosi Blic.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj će ministrima dati na uvid “non-pejper”, u kojem se predočava da je jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU.

Jedan od visokih zvaničnika EU je novinarima rekao da ministri žele da utvrde kako da poboljšaju saradnju sa Zapadnim Balkanom “zarad stabilnosti i bezbjednosti same EU, a Unija može biti bezbjedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbjedan i otporan, s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju”.

Ministri inostranih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasjedali u formatu „Opšti poslovi“, a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.

Pročitajte još

U pripremnom dokumentu se podvlači da su ključna tijela EU istakla “jasnu evropsku perspektivu regiona”, a Borelj će predočiti analizu Evropske službe za međunarodne poslove u kojoj stoji da je “ugrađivanje Zapadnog Balkana u Uniju politički, bezbjedosni i ekonomski interes EU, jer je to geostrategijsko ulaganje u stabilnu i naprednu Uniju”.

U “non-pejperu” EEAS se ističe da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spriječi okretanje Zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svijetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu.

Pored ostalog se stavlja do znanja da postupak pregovora Srbije i Crne Gore o članstvu u Uniji treba ubrzati, ali se predočava takođe da vlasti u Beogradu i Podgorici moraju da “povećaju dinamičnost svog reformskog programa, posebno u pogledu vladavine prava i uprave, i konsoliduju svoju geopolitičku orijentaciju”.

FOTO: KOSOVO SEVER PORTAL KOSSEV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: KOSOVO SEVER PORTAL KOSSEV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dalje se navodi da Beograd i Priština, s obzirom na to da obje tamošnje vlade sada imaju čvrstu podršku biračkog tela, treba da iskoriste priliku da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, jer kako se primjećuje, nema vremena za gubljenje.

“Non-pejper” Boreljovog tima podseća na činjenicu da je “Zapadni Balkan integralni dio Evrope“ i da bi „ekonomski i demografski učinak punog uključivanja regiona bio manji u odnosu na prethodne procese proširivanja EU”.

Prema zaključku EEAS, “trideset godina od raspada Jugoslavije, ujedinjenje kontinenta je postalo politički imperativ za Evropsku uniju”.

I, kako se navodi, za EU je to potvrda njenih vrijednosti, jačanje strategijske autonomije Unije, „očuvanje njenog neposrednog susjedstva od suprotstavljenih spoljnjih uticaja i ključni geopolitički prioritet, čime zaslužuje da se politička pažnja ponovo preusmeri na taj region kao celinu”.

U Boreljovom “non-pejperu” stavlja do znanja da je “jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope”, zaključuje se.