Sport

NOVI PORAZ ZVEZDE Valensija prvi put u istoriji savladala crveno-bijele

Košarkaši Crvene zvezde pretrpjeli su 13. poraz u Evroligi ove sezone, a prvi ikada u ovom takmičenju od Valensije, rezultat je bio 91:71.

NOVI PORAZ ZVEZDE Valensija prvi put u istoriji savladala crveno-bijele
FOTO: CRVENA ZVEZDA MTS

Tim Dejana Radonjića je na donjem dijelu tabele, gdje će ostati i nakon utakmice u Valensiji.

Do danas, španski tim nije imao nijedan trijumf u evroligaškim mečevima protiv Zvezde, ali je tome sada kraj i bilans u ovom takmičenju je 10:1 za crveno-bijele.

Utakmica je počela u sporijem ritmu, a ubrzo je svoj pronašla ekipa Valensije, dok se Crvena zvezda nije najbolje snašla. Gosti su srljali u napadu, a bili dekoncentrisani u odbrani što je dovelo do rane, dvocifrene prednosti španskog sastava.

Sve uočljiviji bili su problemi Zvezde u organizaciji lopte i protraćeni napadi, Kino Kolom je uveden sa idejom da “zavede red” što se tog dijela košarke tiče, ali ni njemu nije išlo najbolje.

Da je i Valensija krhka ekipa vidjelo se u drugoj polovini prvog kvartala kada je sa dvije, tri dobre odbrane Zvezda promijenila ritam utakmice. “Slijepi miševi” su bili zaustavljeni, a onda je Zvezda napravila seriju poena kojom je uspjela da sačuva živu glavu na šta je bila primorana već u prvoj dionici.

Ništa bolji utisak crveno-bijeli nisu ostavili ni na startu drugog perioda. U ritmu od oko 15 poena prednosti domaćina igralo se dugo, a odbrana ekipe Dejana Radonjića u tim momentima gotovo da nije postojala.

Ključan momenat za to što je Zvezda izbegla propast i u ovom dijelu utakmice jesu lične i tehnička greška Nikola Kalinića. Srpski košarkaš je bio ubjedljivo najbolji na terenu sa sedam poena i asistencija već sredinom drugog perioda, ali je onda morao na hlađenje. Spajao je Kalinić spoljnu i unutrašnju liniju svog tima izostanak čega se vidio čim je otišao na klupu, a crveno-bijeli su počeli da tope prednost rivala.

I kroz par minuta je od gotovo plus 20, Valensija na odmor tokom poluvremena otišla sa “svega” sedam poena prednosti.

Dobro je počela Crvena zvezda drugo poluvreme, u nekoliko navrata bila na minus pet i imala napad da dodatno smanji zaostatak, ali je uglavnom Valensija uspješno odbijala takve nalete. Jednom je tako upečatljivo odbila da je ponovo imala dvocifrenu prednost.

Od tog momenta počele su nove muke Zvezde koja do kraja trećeg perioda nije uspjela da stvori situaciju u kakvoj je bila na startu istog.

A u poslednjoj četvrtini totalni potom srpskog tima. Iz minuta u minut su šanse za pobjedu postajale sve manje, a tako su se i igrači crveno-bijelih ponašali na kraju do konačnog poraza od 20 poena razlike.