Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVI PROBLEMI U ITALIJI Zatvori su epidemiološka bomba

Svijet
Autor:

Foto: EuroBlic/RAS Srbija

Italijansko iskustvo u borbi protiv epidemije pokazuje da korona virus pogađa svaki dio građanskog, društvenog i institucionalnog života, da se zaraza siri na sve, na postene kao i na kriminalce.

Italijanski mediji pokusavaju skrenuti paznju vlasti na prenatrpane zatvore u kojema je trenutno zatvoreno više od 60.000, a predviđeni su za 45.000 osoba.

Potreba socijalnog distanciranja koju je nametnula epidemija je, u prenatrpanim zatvorima, šala lošeg ukusa. Zatvori su epidemiološka bomba, upozoravaju.

Izvesni ruski drzavljanin, izmisljenog imena Dimitrij na krajnje bizaran nacin skrenuo je paznju javnosti na svoj slučaj. On je jedan od 229 putnika koji je bio na krstarenju luksuznim brodom “Costa Luminosa”.

Pristali su 25 marta u luku Savonu i smješteni u hotel u karantin pod stalnim nadzorom osoba civilne zaštite i karabinjera. Nije mu omogućen kontakt ni sa kime pa je bacio komadić papira sa prozora svoje hotelske sobe, na kojem je bio napisan njegov telefonski broj i poruka: “Upomoć, pišite mi na vacap, molim vas”.

– Doveli su nas ovamo silom. Ništa nam ne kažu. Ne testiraju nas. Ne znamo jesmo li bolesni. Otkad smo stigli, 5-6 ljudi svakodnevno voze u bolnicu. Brojio sam najmanje 30 vozila hitne pomoći s ljudima čije se stanje pogoršalo. Bojimo se – rekao je “Dimitrij”, novinarima nakon sto je njegov slučaj dospio u novine.

Alberto Batistela 47-godišnji bolesnik od korona virusa organizovao je sam transfer privatnim vozilom hitne pomoci iz prenatrpane bolnice u Bergamu (epicentar zaraze) u Jesolo, gradić blizu Venezije. Operacija ga je kostala 600 evra, ali tvrdi da je tako ostao u životu.

– U Bergamu je pakao. U Jesolu su mi spasili život – tvrdi Alberto.

U Jesolu je liječen lijekovima anti-HIV i anti-malarijskom terapijom, zahvaljujući kojoj je ozdravio.

U Italiji je u vrijeme karantina dozvoljeno izaći u kupovinu, jednom dnevno i samo jedan član porodice. Policija kontroliše da li su potrebe za izlaskom, opravdane. Novine izvještavaju da su u Viglianu, u pokrajini Torino, karabinjeri kaznili muškarca jer su u njegovoj kesi su bile samo tri boce vina. Objađnjene: alkohol se ne smatra esencijalnom robom.

Svete mise se održavaju bez prisustva vjernika u crkvi, već se prenose direktno preko TV-a kao i uobičajeno obraćanje Pape sa Trga sv. Petra u Rimu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO