Društvo

NOVI PROTESTI VETERANA U FBiH Teške riječi kod Parlamenta FBiH: “Danas će ovdje pasti mrtva glava”

Nezadovoljni vetarani FiH, kao što se i očekivalo, tačno u podne počeli su se okupljati u nekoliko gradova BiH.

NOVI PROTESTI VETERANA U FBiH Teške riječi kod Parlamenta FBiH: “Danas će ovdje pasti mrtva glava”
Foto: Klix.ba

Vetarani su na protestima ispred Parlamenta FBiH dali su dramatične izjave. Poručili su da će noćiti ispred zgrade Parlamenta.

Danas će ovdje pasti mrtva glava, vjerujte – izjavila je jedna od učesnica protesta i dodala da neće više davati izjave te pozvala novinara da ponovo dođu tu kada ona bude mrtva.

Kako javljaju reporteri “Avaza” s lica mjesta, borci su poručili da neće danas davati izjave jer je sve već rečeno.

– Naša tri zahtjeva su poznata. To su javna objava boračkog registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja – poručili su.

Više od 50 demobilisanih boraca blokiralo je I petlju Šićki Brod u Tuzli.

Zbog protesta demobilisanih boraca blokirane su dionice magistralnih puteva M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja i M-16.2 Gornji Vakuf-Uskoplje-Prozor u mjestu Karamustafići. Putnici negoduju u kilometarskim kolonama.

Kako javlja reporter N1 Vlado Marić nakon razgovora sa policijom, bivši borci su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u Golubinji.

U izjavi za N1, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje.

– Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji – kazao je Lukač za N1.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

Prednacrt je razmatran, ali dug put je do donošenja zakona. Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama.

Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao te da ne odustaju od svojih zahtjeva a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.