Sport

NOVI SISTEM TAKMIČENJA Dejvis kup od sljedeće godine traje sedam dana

Dosadašnji “Dejvis kup” od naredne godine biće zamijenjen “Svjetskim teniskim kupom”, odnosno velikim turnirom koji će trajati sedam dana krajem novembra i na kojem će učestvovati 18 reprezentacija.

NOVI SISTEM TAKMIČENJA Dejvis kup od sljedeće godine traje sedam dana
FOTO: RICK MUSACCHIO/ EPA

Predstavnici 144 članice Međunarodne teniske federacije okupili su se u američkom Orlandu na godišnjoj skupštini, gdje će odlučiti o novom sistemu takmičenja, ali se odluka već smatra konačnom. Dosadašnji format Svjetske grupe sa 16 najboljih reprezentacija bio bi zamijenjen finalnim turnirom.

Reprezentacije će biti podijeljene u šest grupa po tri. Pobjednici i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, po kriterijumu boljeg odnosa osvojenih setova i gemova, ostvariće plasman u četvrtfinale.

Svi mečevi bili bi igrani u formatu sa dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova. Na finalni turnir direktno će se plasirati polufinalisti iz prethodne godine, a 12 reprezentacija biće dobijeno nakon kvalifikacionih mečeva u kojima će učestvovati 24 reprezentacije. Mečevi bi trebalo da budu igrani svakog februara.

Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta sljedeće godine igraće kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. reprezentacija preseliće se u zonsko takmičenje. Prijedlog koji je predstavljen još početkom godine uključuje partnerstvo Međunarodne teniske federacije i investicione grupacije “Kosmos”, koja se obvezala da uloži tri milijarde dolara u periodu od 25 godina.

Predsjednik Međunarodne teniske federacije Dejvid Hagerti uvjeren je da će njegov prijedlog dobiti potrebnu podršku dvotrećinske većine.

Od svog prvog izdanja, 1900. godine, ovo takmičenje doživjelo je mnoge promjene i globalnu ekspanziju, tako da su ove godine u njemu učestvovale 132 reprezentacije.

Da bi predložene promjene doživjele primjenu već od 2019. godine potrebno je da ih podrži dvije trećine od 144 nacionalna saveza sa pravom glasa, napominju teniski portali. Ako promjene budu prihvaćene, prvi domaćin novog takmičenja biće Francuska ili Španija, jer će se za domaćinstvo takmičiti Lil i Madrid.