Biznis

Novi talas korone donio nevolje: Turistička sezona u Turskoj pod znakom pitanja i ove godine

Turskom turističkom sektoru prijeti još jedna izgubljena sezona pošto je zbog naglog rasta slučajeva korona virusa otkazano mnogo ranih rezervacija iz inostranstva, a Rusija, iz koje dolazi najveći broj turista u Tursku, čak je obustavila letove i upozorila građane na putovanja u tu zemlju ovog ljeta.

Novi talas korone donio nevolje: Turistička sezona u Turskoj pod znakom pitanja i ove godine
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

U najnovijem pokušaju da smanji infekcije i spasi sezonu, predsjednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedjelje uveo lokdaun u jednom dijelu zemlje do sredine maja, da evropske zemlje, kako je rekao, ne bi zaobišle Tursku kada ponovo budu otvorene plaže, restorani i putovanja, piše Rojters.

Devize koje strani gosti troše tokom boravka od presudnog su značaja za smanjenje velikog spoljnog duga Turske, a ti prihodi su opali za 65 odsto prošle godine kada je pandemija prvi put pogodila zemlju.

Turski ministar turizma Mehmet Ersoj izjavio je za Rojters da bi ove godine moglo da stigne 30 miliona stranih gostiju, dvostruko više nego lani, ukoliko lokdaun uspije da smanji dnevni broj infekcija kovidom-19 na ispod 5.000 sa blizu 30.000 slučajeva posljednjih dana.

Međutim, turistički agenti, udruženja i hotelijeri kažu da strahuju da će ova godina biti tek malo bolja od prošle, pošto se Turska tokom drugog talasa epidemije našla na kratko na drugom mjestu u svijetu po dnevnom broju novozaraženih, baš kada je sezona počela, nakon čega se spustila na četvrto mjesto.

Pročitajte još

Smatraju da “odluka o zaključavanju vjerovatno neće moći da spasi sezonu”, jer je donijeta prekasno, te da će mnogo toga zavisiti od “last minit” rezervacija.

Čak i ako lokdaun obori broj dnevnih slučajeva korona virusa na ispod 5.000 do kraja maja, kao što se vlada nada, navode da će biti potrebno vrijeme da druge zemlje uklone upozorenja o putovanjima što, kažu, “znači da će vjerovatno biti izgubljen i jul”.

Broj kovid slučajeva u Turskoj je prošlog mjeseca premašio 60.000, zbog čega je pet glavnih turističkih tržišta ove zemlje – Rusija, Njemačka, Britanija, Bugarska i Iran – izdalo upozorenja za putovanja.

Turizam čini oko 12 odsto turske ekonomije i bio je najteže pogođeni privredni sektor prošle godine, iako su ograničenja vezana za koronu bila ukinuta već u junu.

Deficit tekućeg računa Turske je skočio lani na 37 milijardi dolara, pošto su turisti potrošili u zemlji samo 12 milijardi dolara naspram rekordnih 35 milijardi dolara 2019.