Društvo

NOVI TREND PLODNO TLO ZA PREDATORE Tinejdžeri nepromišljeno dijele fotografije na internetu

Novi opasan trend na društvenim mrežama koji mladi u Srbiji ali i regionu naširoko koriste pod nazivom “spotted”, plodno je tle za predatore i otmičare koji se nerijetko kriju iza lažnih profila na mrežama, složna je stručna javnost Srbije.

NOVI TREND PLODNO TLO ZA PREDATORE Tinejdžeri nepromišljeno dijele fotografije na internetu
FOTO: PROFIMEDIA

Dijeleći krišom usnimljene fotografije neke osobe koju su sreli na ulici, u prevozu, tržnom centru ili bilo kom drugom javnom mestu putem “spotted” profila, uz koje obično idu i podaci o kretanju, školi koju pohađa, mjestima na kojima se kreće, a sve kako bi stupili u kontakt sa njom, tinejdžeri otvaraju vrata predatorima i otmičarima koji se neretko kriju iza lažnih profila na društvenim mrežama i tako dovode sebe i druge u ozbiljnu opasnost.

Princip po kom ovakvi profili rade je sledeći tinejdžer vidi osobu koja mu se dopada i sa kojom želi da nastavi kontakt, međutim umesto da joj na “staromodan” način priđe i pokuša da se upozna, on je krišom fotografiše. Tu sliku šalje jednom od “spotted” profila (u zavisnosti od toga u kom gradu je osoba uočena), profil je objavljuje javno a korisnici zatim u komentarima navode podatke o njoj.

Kao što je Blic ranije pisao, mladi u Srbiji ovu pojavu doživljavaju kao nov način “startovanja” i o njoj govore kao o produktu novog, onlajn doba, u vezi sa kojom “odrasli bespotrebno drame”. O opasnostima, kažu, ni ne razmišljaju.

O tome koliko je ovaj trend zaista opasan govorila je i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić gostujući u “Beogradskoj hronici” na RTS, gdje je istakla da je problem u tome što se maloletnici fotografišu bez dozvole njihovih roditelja i na taj način dolazi do uznemiravanja privatnosti.

– Građani iz Zrenjanina i Šapca su nas upozorili da se pojavila ta društvena grupa, da oni šeruju fotografije, da onda se tu komentariše gdje je, kada i ko viđen, šta je nosio, u koju školu ide i onda svako ko je dio te grupe daje neki komentar o osobi koja se nalazi na fotografiji – objasnila je Matićeva.

Naglasila je da je sve krenulo bezazleno iz potrebe da se neko nekome udvara pa kako bi saznao kuda se kreće, ali da to može da preraste u uznemiravanje i zloupotrebu fotografija, ali je podsetila i na veoma opasne izazove koji su se takođe “rodili” na internetu, a za posljedicu imale i žrtve, poput “Plavog kita”.

Ona je ukazala i da je statistika pokazala da su djevojčice najčešće žrtve zloupotreba, bilo da su u pitanju društvene mreže ili internet.

– Podjednak je procenat interesovanja i dječaka i djevojčica, s tim što statistika govori da su u nekim najgorim slučajevima zloupotreba, kao što je trgovina ljudima ili pedofilija, djevojčice više bile žrtve – objasnila je Matićeva.

Dodala je da su djeca u Srbiji u samom vrhu po korišćenju društvenih mreža, pokazuju istraživanja “EU kids onlajn”.

Centar za bezbednost: “Zastupamo dvije porodice zbog “spotted” profila”

Povodom ovog opasnog trenda, oglasio se i Centar za bezbjednost, istrage i odbranu DBA i na svom sajtu objasnili da, uprkos tome što će reći da je ovo bezazleno i da ne postoji bojazan od ove igre, svi moramo uvijek imati na umu da predatori sakriveni iza profila maloletnika neprestano vrebaju.

Foto: P. Marković/RAS Srbija
Foto: P. Marković/RAS Srbija

– Pravni tim Centra za bezbjednost, istrage i odbranu DBA već zastupa dvije porodice čija su djeca imala negativno iskustvo sa “spotted” profilima, te su podnesene i krivične prijave. Maloljetnici koji su zbog ove igre doživeli digitalno nasilje, obratili su se roditeljima, a njihovi roditelji su se obratili policiji i nama – naveli su na svom sajtu.

Govoreći o bezbednosi i mlađe djece na internetu, ne smemo zaboraviti da je prije samo nekoliko mjeseci Igor Jurić obavestio javnost da je fotografija dječaka iz Čačka završila ja jednom ukrajinskom pedofilskom sajtu sa dječijom pornografijom.

– Po onome za šta mi imamo dokaze, fotografije se prodaju za 10 do 50 centi. Određene fotografije i video-materijali na kojima se može vidjeti seksualno zlostavljanje djece se prodaju mnogo skuplje i dostižu cijenu i do 200-300 evra – kazao je za Blic Jurić.