Gradovi

NOVI ZAKUPAC PREUZEO STANICU Vrata ponovo otključana, peroni čekaju putnike

Trebinjska autobuska stanica početkom oktobra ponovo je otključala vrata, koja su bila zatvorena od marta ove godine.

NOVI ZAKUPAC PREUZEO STANICU Vrata ponovo otključana, peroni čekaju putnike
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Novi zakupac dijela objekta autobuske stanice je preduzeće “Ubla turs” iz Trebinja, koje je zamijenilo “Globtur” iz Međugorja.

Objekat trebinjske autobuske stanice bio je zatvoren zbog sudskog spora između grada, koji je vlasnik, i “Globtura“, koji je bilo raniji zakupac, a zakup ovom preduzeću je istekao prije više od godinu dana.

“Ublaturs” je preuzeo stanicu nakon što je Viši privedni sud u Banjaluci krajem jula donio rješenje u korist Grada.

– Počeli smo raditi početkom prošle sedmice. Sve linije, prevoznici i redovi vožnje su ostali isti, osim što je redukovan broj autobusa prema Crnoj Gori, zbog pandemije virusa korona i uslova koje putnici moraju ispuniti prilikom ulaska u tu zemlju – objašnjava Milica Vučković, direktorka “Ubla tursa”.

Izgubljena dobit

Dodaje da je ovo preduzeće zakupilo dio autobuske stanice na četiri godine od dana prijema objekta.

Nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci odbacio “Globturovu” žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu trebinjskog Okružnog privrednog suda, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je prvostepenom odlukom grad dobio i oko 100.000 KM za izgubljenu dobit od preduzeća “Globtur”.

Pročitajte još

On je tada naveo da je očekivao ovakav ishod, ističući da je od samog početka bilo jasno da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da su optužbe iz preduzeća “Globtur” bile neosnovane i pravno neutemeljene.

– Više neće ispaštati Trebinjci, kao ni ostali putnici koji koriste autobusku stanicu, jer je ona bila neko vrijeme zatvorena zbog sudskog spora – istakao je Ćurić.

Nastavak pravne borbe

Najave advokata preduzeća “Globtur” da će nastaviti pravnu borbu Ćurić je ocjenio legalnim  i legitimnim, navodeći da je svim pravnicima jasno da u ovom slučaju nema pravnih povreda, jer je javni poziv za zakup bio objavljen u dnevnim novinama, što je, kako je istakao, lako provjeriti.

Iz preduzeća “Globtur” u dopisu upućenom Srpskainfo, nakon zatvaranja autobuske stanice, naveli su da je lokalna vlast provela nezakonit i netransparentan javni poziv davanja u zakup dijela autobuske stanice, koji su oni četiri godine koristili i pružali usluge javnog prevoza.

Nermin Vila, advokat firme “Globtur”, rekao je poslije presude Višeg privrednog suda RS da je grad Trebinje prošle godine proveo nezakonitu proceduru, te da će ovo preduzeće zaštitu zatražiti i na Ustavnom sudu BiH.

“Globturu” je četvorogodišnji ugovor o zakupu  autobuske stanice istekao u avgustu 2019, od kada grad Trebinje putem Pravobranilaštva RS pokušava da dođe u posjed svoje imovine.

Autobuska stanica nije radila ni u ljetnoj turističkoj sezoni, a raspitivanje o redovima vožnje u obližnjoj kafani podsjetilo je putnike na situaciju prije 10-ak godina, kada je Trebinje imalo samo autobusko stajalište.

Uložena dva miliona KM

Nakon skoro decenije bez autobuske stanice, u Trebinju je prije šest godina izgrađena nova, na drugoj lokaciji. Stara autobuska stanica je zatvorena, kako je tada objašnjeno, zbog neuslovnosti, a sudski sporovi vodili su se godinama.

Gradnju nove autobuske stanice u potpunosti je finansirao grad Trebinje, a rađena je u dvije faze. U novu autobusku stanicu iz gradskog budžeta je uloženo je oko dva miliona KM.