Svijet

NOVI ZELAND PONOVO ŽARIŠTE ZARAZE Poslije tri mjeseca zatišja, virus se PONOVO ŠIRI

Poslije tri mjeseca zatišja, korona virus se ponovo širi na Novom Zeland, saopštili su danas zvaničnici te zemlje, a tokoma dana očekuje se da premijerka Džasinda Ardern objelodani odluku da li će vanredne mjere u Ouklandu biti produžene.

NOVI ZELAND PONOVO  ŽARIŠTE ZARAZE Poslije tri mjeseca zatišja, virus se PONOVO ŠIRI
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Nadležni su danas prijavili još 12 novih slučajeva kovida-19 koji su listom svi bili povezani sa istim izvorom, otkrivenim prije dva dana, među članovima jedne porodice u Ouklandu, prenosi Rojters.

Zvaničnici tvrde da je virus, koji je izazvao novi talas zaražavanja, stigao iz inostranstva i nastavljaju da istražuju kako je dospio do porodice u Ouklandu.

Premijerka Ardern insistira na svojoj taktici ranog i snažnog odgovora na pojavu virusa i danas bi trebalo da saopšti novozelandskoj javnosti da li će vanredno stanje u Ouklandu biti produženo.

U javnosti je sve prisutnija strapnja da bi produženje vanrednog stanja moglo dodatno da ošteti načetu domaću ekonomiju.

Visoki zvaničnik zdravstveog sektora na Novom Zelandu, Ešli Blumfild, ocijenio je da su ohrabrujući pokazatelji u vezi sa novim žarištem u Ouklandu, ali je dodao da nadležni imaju informacije o zaražavanjima u još dvije oblasti, koja bi tek trebalo da budu ispitana.

Ministar zdravstva Novog Zelanda Kris Hipkins izjavio je da je testiranjem genoma najnovijeg virusa utvrđeno da je stigao iz Velike Britanije ili Australije, ali da tek treba da se utvrdi na koji je način dospio do zaražene porodice iz Ouklanda.

On je odbacio spekulacije nekih eksperata da se virus “tiho širio u Ouklandu nedjeljama unazad”, rekavši da postoje pouzdani dokazi da ta pretpostavka nije tačna.