Politika

Nović: Izetbegović i Čović su potpisali da nema ANP

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izrazio je čuđenje da neko sada govori o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) kada je na sastanku političkih lidera na kojem je potpisan Sporazum o principima za formiranje vlasti apsolutno bilo jasno da ANP neće biti poslat.

Nović: Izetbegović i Čović su potpisali da nema ANP
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
Sredoje Nović

Prema njegovim riječima, lider SNSD Milorad Dodik to je jasno rekao tom prilikom, a lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović prihvatili i potpisali u Sporazumu.

Svi su mogli da kažu ne želimo da potpišemo – rekao je Nović za televiziju N1.

On je odao priznanje šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku na časnom i principijelnom posredovanju prilikom potpisivanja Sporazuma o principima za formiranje vlasti.

– Nema dileme da Vigemark ni u jednoj tački koja je ponuđena nije tražio da se unese njegov stav već su tri lidera postigla apsolutno jedinstvo – rekao je Nović, koji je bio prisutan na sastanku na kojem je potpisan taj sporazum.

Nović je ocijenio da je BiH nakon odluke Predsjedništva da otkaže današnje sjednice na kojima je trebalo da bude glasano o ANP i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara korak bliže ulasku u slijepu ulicu.

– Nije nikakvo iznenađenje današnji razvoj događaja s obzirom na period ne samo retorike nego ponašanja nakon potpisivanja sporazuma – rekao je Nović.

Prema njegovim riječima, građani BiH imali su želju da se nakon sporazuma postigne i neki korak naprijed u formiranju vlasti na nivou BiH, ali do toga nije došlo.

– Sve sam manje optimista da će do formiranja vlasti na nivou BiH doći – konstatovao je Nović.

On smatra da u ovom slučaju nije problem ANP, nego želja pojedinaca da SNSD ne bude u vlasti.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je 2014. godine kada se formirala vlast bezbroj puta rekao da je njegov najveći uspjeh što je izbacio Milorada Dodika iz vlasti – rekao je Nović, konstatujući da se ništa nije ni sada promijenilo.

Nović je rekao da treba sačekati i vidjeti šta će se događati do 5. septembra, koji je rok za provođenje sporazuma o formiranju vlasti.

– Lično mislim da nema nijednog razloga da SNSD dalje insistira da se formira vlast. SNSD potpuno mirno, lagodno može da ode u opoziciju na nivou BiH, ako neko može da formira vlast bez SNSD – rekao je Nović i zaključio da bi to bilo davno urađeno da je moguće.