Politika

Nović: Sad se vidi šta znači kad se ispolitizuje CIK

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona Sredoje Nović rekao je da je prilikom izbora Centralne izborne komisije BiH trebalo voditi računa da se to učini na civilizovan i zakonit način i da se "tek sada vidi šta znači kada se ispolitizuje CIK".

Nović: Sad se vidi šta znači kad se ispolitizuje CIK
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Sredoje Nović

Kako ćemo to rješavati, to je pred nama u Interresornoj radnoj grupi – izjavio je Nović novinarima odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv zvaničnika Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD u BiH i OEBS-a da u rad ove grupe na izmjenama Izbornog zakona treba uključiti CIK.

Predsjedavajuća Interesorne radne grupe Alma Čolo rekla je da je veliki hendikep to što u radu ove radne grupe ne učestvuje CIK i da bi bilo dobro da se uključi u rad, te pruži stručnu pomoć.

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe Bariša Čolak naveo je da je HDZ najzainteresovaniji za izmjene Izbornog zakona.

Pročitajte još

– Maksimalno ćemo se posvetiti ovom procesu jer je ovo neizborna godina i svi zajedno moramo doći do promjena Izbornog zakona i Ustava u ograničenoj mjeri koliko bude potrebno kako bi sproveli odluku Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju, ali i presude Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Čolak.

On je dodao da treba učiniti sve da izborni rezultati budu što vjerodostojniji.

Čolak je rekao da očekuje da će se uključiti i predstavnici političkih stranaka kako bi se došlo do što boljeg izbornog zakona, a da je za HDZ legitimno predstavljanje prioritet.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek rekla je danas novinarima nakon obraćanja na sjednici Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona da je raduje ozbiljnost sa kojom ova grupa pristupa svom zadatku i što će iskoristiti stručno znanje.

Ona je istakla da su predstavnici međunarodne zajednice ohrabreni činjenicom da će Interresorna radna grupa iskoristiti stručno znanje institucija i organizacija u BiH, kao što su CIK i Koalicija “Pod lupom”. Kavalekova je naglasila da su predstavnici međunarodne zajednice danas na sjednici ponudili stručnu pomoć OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, koja raspolaže stručnim znanjem.

– Tu treba da su i stručne institucije koje poznaju izborno zakonodavstvo, koje poznaju te procese u drugim zemljama i mogu ponuditi svoju pomoć – dodala je ona.

Prihvati notifikacije