Društvo

NOVINARKA POD ZAŠTITOM BUNDESTAGA U ratu spasavala Bošnjake iz logora Heliodrom, u miru je PROGONE KAO IZDAJICU

Štefica Galić, novinarka iz Ljubuškog, koja je zbog antinacionalizma i ukazivanja na ratne zločine godinama bila na udaru, čak i fizičkih napada, sada je pod zaštitom njemačkog Bundestaga.

NOVINARKA POD ZAŠTITOM BUNDESTAGA U ratu spasavala Bošnjake iz logora Heliodrom, u miru je PROGONE KAO IZDAJICU
FOTO: AMBASADA NJEMAČKE U BIH/RAS SRBIJA

Štefica je u junu uključena u program „Parlamentarci štite parlamentarce“, kojim poslanici saveznog parlamenta Njemačke, Bundestaga, pružaju zaštitu borcima za ljudska prava i parlamentarcima širom svijeta.

Foto: Mozel W.-Wikimedia/RAS Srbija
Foto: Mozel W.-Wikimedia/RAS Srbija

Pokrovitelj Štefice Galić je Manuel Sarazin, poslanik Bundestaga, koji je u septembru posjetio Sarajevo.

Posebno u jednoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, u kojoj je rat i nakon 25 godina još uvijek prisutan, gdje je mnogima još uvijek u interesu atmosfera straha, umjesto atmosfere pomirenja – upravo ovdje je bitno podržavati one hrabre. One koji imaju hrabrosti da se suoče s brutalnim ratnim zločinima, a ne da ih veličaju, one koji ne posustaju pred napadima, one koji su imali hrabrosti da rizikuju vlastiti život, kako bi spasili druge, one koji imaju hrabrosti biti čovjek u najboljem smislu te riječi – rekao je Sarazin na svečanosti kojom je ozvaničeno da je Štefica Galić pod njegovom zaštitom.

– Jako sam sretan zbog ovog programa podrške, draga Štefice, i nadam se da ćemo zajedno stvoriti nove prostore za hrabrost i slobodu – poručio je njemački parlamentarac.

Štefica Galić i njen suprug Neđo, koji je prije nekoliko godina preminuo od posljedica teške bolesti, oboje po ubjeđenju ljevičari i antifašisti, prije rata su u Ljubuškom imali fotografsku radnju. Kada su HVO i hrvatske paravojne grupe počele progoniti Bošnjake i odvoditi ih u logor Heliodrom, Neđo Galić je stao u njihovu odbranu, a supruga mu je pomagala u tome.

Kada su progonjeni ljudi shvatili da se, ukoliko dobiju garantno pismo, mogu izvući iz logora i spasiti se, pod uslovom da za 48 sati napuste grad, Galići su u svojoj radnji preko telefaks aparata primali ta garantna pisma za sve svoje sugrađane, ali i pružali utočište ženama koje su pokušavali spasiti svoje muževe i sinove. Zato su tu radnju prozvali “mudžahedinskom ambasadom”.

Za one koji nisu imali od koga dobiti garantno pismo, Neđo, poznat kasnije kao Šindler iz Ljubuškog, ta pisma je “proizvodio”, dakle falsifikovao ih, a mnogim komšijama Bošnjacima je izradio i falsifikovane dokumente, kako bi se izvukli. Tako je spasao na stotine ljudi, a supruga ga je u svemu tome podržavala.

Kada su svi Bošnjaci napustili Ljubuški, u izbjeglištvo u Prag su otišli i Galići. Nakon povratka u zavičaj dočekani su kao izdajnici hrvatske nacije.

Pritisci su se naročito pojačali nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Neđo iz Ljubuškog”, autorke Svetlane Broz. Kada joj je suprug preminuo, Štefica se našla pod pritiskom još žešćih napada, pa je na kraju bila prisiljena da se, sa troje djece, preseli u Mostar, gdje i danas živi.

Novinarstvom se bavi od 2010. godine. Glavna je urednica portala tačno.net i dobitnica brojnih nagrada za građansku hrabrost i slobodu govora, među kojima je i međunarodna nagrada Johan Filip Palm za slobodu medija.