Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Novka Šegrt, prvi fotograf za bebe u najjužnijem gradu Srpske: Najljepše uspomene nastaju iz objektiva mlade Trebinjke

Regioni
Autor:

Foto: Novka Šegrt/RAS Srbija

Trebinjka Novka Šegrt prvi je dječiji fotograf u ovom gradu, a uspomene sa svojim bebama, zahvaljujući ovoj majci dvije devojčice, već imaju mnogi mladi roditelji na jugu Srpske.

Novka je prvu fotografiju beba napravila prije godinu dana, a, kako reče, sada ima najljepši profil na društvenim mrežama u Trebinju, koji krase bebe i mala djeca.

-U početku sam bila pomalo skeptična, a sad sam ponosna što sam počela ovaj posao. Kod nas još uvijek postoji mišljenje da tako male bebe ne treba slikati, pa mi je posebno drago što sam naišla na razumijevanje mladih roditelja koji žele uspomene od bebinog rođenja pa dalje, preko krštenja, rođendana i drugih važnih datuma – kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Prizanje da je počela sasvim slučajno, ali da je ispunila svoj san, da bebe uvijek budu dio njene svakodnevnice.

-Nikad se nisam bavila fotografijom. Uvijek kad bih išla sa kćerkama u šetnju nosila sam foto aparat i slikala, ali sam u jednom momentu shvatila da fotografišem samo djecu. Priroda ili neki drugi detalji me nikada nisu zanimali. Spontane fotografije djece su najljepše uspomene koje čovjek može imati – kaže Novka.

Ova medicinska sestra koja radi u intezivnoj njezi trebinjske bolnice ističe da je na ovaj način donekle ostvarila i svoju mladalačku želju da bude babica i druži se sa bebama od njihovog dolaska na svijet.

Ono što nije uspjela u bijelom mantilu uspijeva sa foto aparatom.

-Zovu me i trudnice koje žele fotografije svoje bebe u stomaku, pa majke čim rode djecu se raspituju šta i kako im treba. Moj odgovor je da samo treba beba, a ja ću se za ostalo pobrinuti. Mislim da je najljepše i najlakše bebu fotografisati u prvim danima života, jer je ona tada najmirnija i takve fotografije budu čarobne. Te uspomene nemaju cijenu – objašnjava Novka.

Kaže da je shvata koliki je rizik, raditi sa tako malim bebama, ali pošto je zdravstveni radnik i majka, ide lakše i sigurnija je u sebe.

Foto: Novka Šegrt

-Bebe fotografišem u različitm položajima, u korpicama, kanticama..  Niko mi u tome nije pomagao, ali sam se ispraksala. Jeste u obuci oko fotografije, ali oko beba ne – objašnjava ona.

Novka kaže da joj se javljaju i mame iz drugih hercegovačkih opština, a nedavno je imala i poziv iz susjedne Crne Gore od majke koja želi da ima fotografije svoga djeteta.

-U posljednje vrijeme sve je više i tata koji dolaze sa mamama i donose bebe da se fotografišu. Presrećna sam što sam počela ovaj posao, a žao mi je što nije bio niko da se time bavi kada su moja deca bila sasvim mala – ističe ona.

Studio

Prvi dječiji fotograf u Trebinju navodi da u budućnosti ne planira da radi samo fotografije najmlađih. U ovom gradu ima i svoj studio, koji je opremila različitim detaljima, kako bi slike bile što interesantnije.

Scenografiju pravi sama, a za prve novogodišnje i božićne praznike u ovom poslu, studio je bio opremljen jelkom, saonicama i drugim detaljima koji se vezuju za najradosnije praznike.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO