Biznis

NOVO ZAHLAĐENJE ODNOSA "Amerika će morati da IGRA kako Kina svira"

Poslije tenzija i trgovinskog rata, Amerika će morati da pleše kako Kina bude igrala, kaže investitor Piter Šif.

NOVO ZAHLAĐENJE ODNOSA "Amerika će morati da IGRA kako Kina svira"
Foto: Sreenshot/Twitter

Novo hlađenje u američko-kineskom trgovinskom ratu usljed hapšenja šefice Huaveja može samo da se vrati kao bumerang u Vašington, pošto Peking ima adut, upozorio je ovaj ugledni ekonomista i broker.

Šif, koji je i izvršni direktor EPC, ima mračne prognoze kada je riječ o “pokušaju SAD da nametne drugima da žive po njenim pravilima”. Peking, kaže on, neće sjediti u ovoj situaciji skrštenih ruku i njihov kontraodgovor može da utiče na američku ekonomiju.

Mislim da ovo ima mnogo veće i šire posljedice … Dugoročno, ovo će potkopati dolar i njegovu ulogu kao rezervnu valutu. A kada to krene, to znači da će biti pogođen i američki životni standard, jer će se urušiti – rekao je on.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi Vašington trebalo da razmisli dvaput prije nego što se suoči sa Kinom, kaže Šif. Prije svega, stanje na tržištu je „period medvjeda“ uprkos tome što niko ne želi da prizna tu činjenicu. U suprotnom vijesti o hapšenju Meng Vandžu ne bi uticale tako na berze, objasnio je investitor.

Drugo, SAD su u mnogo slabijoj poziciji u odnosu na Peking, a ogroman trgovinski deficit sa Kinom ne daje Vašingtonu prednost.

– Mislim da je činjenica da nam (Kina) snabdijeva svu ovu robu koja našoj ekonomiji treba, a činjenica je i da imaju mnogo naših obveznica i nastavljaju da nam daju puno novca, mislim da oni sviraju i da mi moramo da plešemo uz taj ritam – metaforičan je Šif.

(B92)