Banjaluka

NOVOGODIŠNJE KIĆENJE U NOVEMBRU Banjaluka se priprema za doček 2021. godine

Montaža i demontaža novogodišnjih ukrasa na banjalučkim ulicama, uz popravku i zamjenu oštećenog nakita, koštaće Grad skoro 35.000 KM.

NOVOGODIŠNJE KIĆENJE U NOVEMBRU Banjaluka se priprema za doček 2021. godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova godina definitivno će ostati upamćena kao jedna od najgorih, zbog virusa korona i uvedenih mjera zaštite svima se život okrenuo naopačke. Ipak, praznična atmosfera na ulicama neće izostati.

U Gradskoj upravi počele su tradicionalne pripreme za novogodišnje kićenje. Ovih dana izabrana je firma koja će postavljati zimske ukrase na javnim površinama – ABC Solutions, koja inače održava i rasvjetu u gradu. Njima će za novi posao biti plaćeno 34.960 maraka.

U Banjaluci će, po običaju, zasijati Gospodska ulica, Parkić i centralna gradska saobraćajnica Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

– U skladu s aktuelnom situacijom, ove godine nećemo nabavljati novi nakit. Tu stavku smo umanjili rebalansom budžeta. Imamo, srećom, ukrase koje smo kupili prošle godine, kao i stari nakit koji se postavlja na bandere, a za koji objektivno postoji potreba da se promijeni, jer zahtijeva dosta servisiranja i popravke. Ni u prijedlogu budžeta za iduću godinu, koji se dosta oprezno priprema, nismo planirali kupovinu novog nakita, jedino ako se u međuvremenu okolnosti budu promijenile na bolje – precizirali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Ukrašavanje je prošle godine počelo polovinom novembra, a u nadležnom odjeljenju najavljuju da će i ovaj put grad biti praznično okićen već u 11. mjesecu.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Gospodsku ulicu tako će i ove zime krasiti „zvjezdano nebo“ sa hiljadama lampica, ispod kojeg su se prolaznici do sada rado fotografisali, dok će na neboderu na početku ulice biti postavljena velika svjetleća slova s porukom „Srećna Nova godina“.

Pročitajte još

Prošle godine na šetalištu u popularnom „Parkiću“, prema Narodnom pozorištu RS, postavljene su ukrasne kugle i svjetleća balerina, dok su park “Petar Kočić” ukrašavale instalacije, novogodišnje stablo sa 20.000 lampica i svijetleći natpis “BL”. Grad je u prethodne dvije godine na kupovinu novogodišnjeg nakita potrošio više od 140.000 KM.

Podsjetimo da je na glavnom gradskom trgu lani organizovana manifestacija „Zimska varoš“ sa šarenim kućicama, kulturno-umjetničkim programom i klizalištem za najmlađe.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Takođe, prošle godine je već u oktobru bilo poznato koji izvođači nastupaju na otvorenom tokom tri novogodišnje večeri.

Kako će, međutim, ove zime izgledati praznični dani, s obzirom na epidemiju i aktuelna ograničenja, još niko ne može prognozirati. Kako smo nezvanično saznali, prije posljednjih zabrana Republičkog štaba, u Gradskoj upravi je bilo “stidljivih” razgovora o tome kako bi se mogao organizovati novogodišnji program u novonastalim uslovima, ali zbog pogoršanja zdravstvene slike u gradu sve je ostalo samo na priči.

Tri koncerta

Banjaluka je u 2020. godinu uplovila uz nastupe poznatih regionalnih izvođača.

Evrovizijska pobjednica Marija Šerifović pjevala je 30. decembra, u najluđoj noći Banjalučane su zabavljali “Crvena jabuka” i Jelena Tomašević, a prvog dana januara nastupila je Aleksandara Prijović.