Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NURIJEL RUBINI UPOZORAVA “Čeka nas decenija depresije i duga nakon pandemije”

Biznis
Autor:

Foto: MARIO CRUZ/EPA

Ekonomista Nurijel Rubini upozorio je na produženi pad i spor oporavak od korona virusa. Čak i ako se globalna ekonomija ove godine oporavi od uticaja korona virusa, to će biti „anemično“, piše BBC.

Upozorio je na “nezapamćenu” recesiju. Profesor Rubini predvidio je finansijsku krizu za 2008. godinu prije mnogih drugih.

– Tokom svjetske finansijske krize trebalo je oko tri godine dok proizvodnja nije naglo pala – rekao je Rubini za BBC program Talking Asia iz svog doma u Njujorku. “Ovoga puta nije trajalo tri godine, čak ni tri mjeseca. U tri nedjelje došlo je do pada svake komponente”.

Njegovo upozorenje dolazi s obzirom da broj slučajeva korona virusa u svijetu prelazi pet miliona, pri čemu se u mnogim zemljama vidi drugi talas infekcija i bore se za ponovno otvaranje svoje ekonomije – ključni faktor da li se ekonomski rast može brzo povući.

– Možete otvoriti prodavnice, ali pitanje je hoće li se vratiti kupci – kaže on. “Većina tržnih centara u Kini i dalje je prazna. Njemačke prodavnice su otvorene, ali ko želi da ide i kupuje?”

Azija u povratku iz pandemije će ipak imati bolji rast od „drugih naprednih ekonomija“.

– Kada su svi rekli da će Kina imati teško slijetanje u 2015. godini, rekao sam da će to biti skokovito – rekao je profesor Rubini.

– Zapravo sam bio optimističniji nego što je bio Vall Street. Ljudi koji kažu da sam pokvaren sat koji dva puta na dan pokazuje tačno vrijeme, nisu me poslušali – prenosi Nova ekonomija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO