Zabava

Nutricionisti savjetuju OPREZ: Ovo je dijeta kojom je poznata pjevačica skinula ČAK 45 KILOGRAMA

Prije nekoliko dana poznata pjevačica Adel objavila je fotografiju i pohvalila se javnosti kako je izgubila čak 45 kilograma viška.

Nutricionisti savjetuju OPREZ: Ovo je dijeta kojom je poznata pjevačica skinula ČAK 45 KILOGRAMA
FOTO: PAUL BUCK/EPA

Mnogi je tada nisu prepoznali, a bilo je i onih koji su naveli da promjena na njoj nije samo zbog dijete koju je držala, već su naveli i da je muzička zvijezda otišla pod nož.

Ipak, jedna nutricionistkinja se pozabavila dijetom slavne pjevačice. Naime, Melisa Majer, nutricionistkinja koja u Sindneju ima akreditovanu ordinaciju za savjetovanje o ishrani i dijetama, analizirala je dijetu pomoću koje je pjevačica Adel, kako tvrdi, smršala 45 kilograma. Slavna Adel je navela da je dijetu ozbiljno shvatila i da se strogo držala svih pravila. Nutricionistkinja Majer ima savjete ali i upozorenja za one koji žele da drže dijetu poznatu kao “sirtfud dijeta”.

Adel se nedavno pohvalila rezultatima dijete i objavila fotografiju na nalogu Instagramu, koja je njene obožavaoce “ostavila u čudu”. Navela je i da su, za dobijeni rezultat, uz dijetu, zaslužni pilates i treninzi tri puta nedeljno.

“Sirtfud dijeta” omogućava da se mršavi dok vam ne uskraćuje ukusne zalogaje kao što su crno vino i crna čokolada, prenosi portal Bodyandsoul.com.au. Dijeta uključuje uglavnom voće i povrće bogate jedinjenjem sirtuin, koje, kako piše portal, “pokreće gene koji ubrzavaju sagorijevanje masti” i sastoji se iz dvije faze koje se ponavljaju. Prva faza uključuje tri dana unosa 1.000 kalorija, a zatim četiri dana na 1.500 kalorija uz mnogo sokova od cijeđenog zelenog voća i povrća.

Druga faza traje četrnaest dana i uključuje tri glavna obroka uz, takođe, mnogo zelenih sokova.

Portal Bodyandsoul.com.au prenosi i preporučeni plan ishrane:

Za doručak se mogu konzumirati: omlet koji sadrži kelj, jogurt sa muslijem i borovnicama i voćni smuti od ovsenih pahuljica i sojinog mlijeka. Za ručak i večeru, na meniju su salata od tunjevine uz dodatak paradajza, krastavca i maslinovog ulja, tofu sir, grilovana riba, integralni hleb, salata od kelja sa crvenim lukom i pasuljem, integralni pirinač začinjen karijem.

Od međuobroka, pića i grickalica dozvoljeni su: kafa, sveže voće (naročito jagode, jabuke i narandže), humus, celer, orasi, crna čokolada.

Začarani krug izgladnjivanja i prejedanja

Melisa Majer, analizirajući “Adelinu dijetu”, navodi da “dijeta ne izgleda previše rigorozna na prvi pogled“, ali ipak ima sugestije, prenosi RTS.

Za početak, ekstremno ograničenje unosa kalorija na početku prve faze sa idejom da se tako detoksikuje organizam je nepotrebno. Detoksikaciju vrše vaši organi, koji su, ako nema drastičnih problema sa ishranom i zdravljem, namenjeni toj funkciji. Osim toga, život sa samo 1.000 kalorija dnevno je zaista težak posao. Neprekidno izgladnjivanje je više nego neprijatno iskustvo, a da ne pominjem uticaj koji bi moglo imati na vaš društveni život. Vjerovatno nećete moći da ispunite svoje dnevne potrebe za hranljivim sastojcima tokom ove faze, zbog nedostatka hrane. Naravno, koristi od povremenog posta postoje, ali to ne važi za sve – navodi nutricionistkinja.

Sama činjenica da je to dijeta jeste još jedan razlog zbog kojeg ona ne bi preporučila ovakvu ishranu.

– Stroga pravila dijate mogu da iscrpe, postaje sve teže i teže da ih se pridržavamo, pa se tako nerijetko dešava da ljudi odustaju, predaju se, potom zbog toga imaju osjećaj krivice, pa se prejedu. Onda ponovo počnu dijetu i taj ciklus nastavljaju istim putem, kojim se zapravo – nikuda ne stiže – objasnila je Majerova.

Takođe joj smeta što dijeta poput ove predstavlja određene namirnice kao čarobne i svemoguće.

– Istina je da raznovrsna hrana može i treba da bude deo zdrave ishrane. Ono što je važno jeste raznolikost, a ne konzumiranje velikih količina nekoliko odabranih namirnica. Ako vam je cilj mršavljenje, ohrabrujem vas da svoju energiju usmerite u realne promene načina života, kojih se možete pridržavati, umesto da trošite vreme na dosadne planove za jelo, kao što je to slučaj sa ‘sirtfud dijetom’ – zaključila je Melisa Majer, stručnjak za ishranu iz Australije.