Politika

O GOVORU PRED SAVJETOM BEZBJEDNOSTI Stevandić: Dodikovo obraćanje UN otvara strateški prostor Srpskoj

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva Bih Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN otvara Republici Srpskoj strateški prostor i olakšava traženje saveznika.

O GOVORU PRED SAVJETOM BEZBJEDNOSTI Stevandić: Dodikovo obraćanje UN otvara strateški prostor Srpskoj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Stevandić je rekao Srni da je Dodikov govor bio dovoljno jasan u smislu da se otvori put i da se za Srpsku čuje u UN.

– I da se čuje da ona hoće da se brani i da neće biti nijema na pokušaje svoga ugrožavanja koje je bilo najviše zastupljeno od strane visokog predstavnika – rekao je Stevandić.

On je naveo da su se mnogi iznenadili time što se Dodik obratio Savjetu bezbjednosti UN, ali da geopolitičko razumijevanje situacije nakon američkih izbora i evropskih pomjeranja govori o tome da, da bi tražio saveznike, moraš biti jasan, rezolutan i odlučan u onome što braniš.

Pročitajte još

– Oni koji to ne razumiju nemaju ni namjeru da brane Srpsku. U sinoćnjem govoru Dodika nije se moglo primijetiti da se on nekome ulagivao ili pokušavao za sebe ostvariti neki benefit, već je htio da objasni poziciju Srpske dovodeći sebe na metu mnogih – rekao je Stevandić i dodao da na tom planu misli na političko Sarajevo i dio ambasadora u BiH koji koriste stereotipe o Srbima iz 1992. godine.

On je konstatovao u vezi sa Dodikovim obraćanjem da je jasno da se ne može koristiti umiveni diplomatski rječnik ukoliko ste, kao srpski član Predsjeništva, prema Srpskoj odgovorni i ne dozvoljavate da joj se putem poteza visokog predstavnika otimaju nadležnosti propisane Ustavom i Dejtonom, kao i da se satanizuju Srbi.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da visoki predstavnik ode iz BiH, kao i da Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.